Mesajı Okuyun
Old 08-05-2012, 15:10   #1
avsezgin

 
Varsayılan trafik kazası sebebiyle meydana gelen zararın tazmini

Merhabalar.

Müvekkil çekici ve iş makinelerinden oluşan 5 adet aracını, toplu halde, noterde yapılan motorlu taşıt kira sözleşmesi ile aylık 20.000 TL'ye bir şahsa kiralıyor.

Kiracı'nın işçisinin kullandığı tır, başka bir tırla çarpışıyor ve maddi hasarlı trafik kazası meydana geliyor. Tırların her ikisi de pert durumda. Her iki tırın da sigortası bulunmaktadır. Müvekkile ait çekicinin piyasa değeri 40.000 civarında. Kaza tutanaklarında, her iki araç sürücüsüne de herhangi bir kusur verilmemiş, bütün kusur, kazanın meydana geldiği yolda yol çalışması yapan firmaya verilmiştir.

Müvekkilime ait tırda meydana gelen hasar ve kira gelirinden yoksun kalınması sebebiyle oluşan zararın tazmini talep edilecektir.

Kira sözleşmesinde kaza yapan çekici için ödenmesi gereken kira ayrıca gösterilmeyip, 5 adet arac karşılığında ödenmesi gereken aylık kira bedeli olarak 20.000 Tl. belirlenmiştir.

1- Davalı taraf olarak sadece inşaat firması mı gösterilecektir? Keza diğer sürücüye her hangi bir kusur isnat edilmemiştir. Dolayısıyla sigorta şirketi de bu kusursuzluktan yararlanacak mıdır?

2- Davalıdan, yoksun kalınan kira ne şekilde talep edilecektir? Belirsiz alacak davasının konusu yapılıp, öncelikle çekici için uygun kira mı belirlenecektir? Hangi süre zarfı için bu kira bedeli talep edilecektir?

3- Araç pert olmuştur fakat bununla ilgili rapor mevcut değildir. Araçta meydana gelen zarar belli değildir. Bu sebeple belirsiz alacak davası şeklinde mi açılmalıdır?


Şimdiden, teşekkür ederim.