Mesajı Okuyun
Old 08-05-2012, 10:38   #5
Av. Mehmet Demirezen

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Eda.P
Değerli Meslektaşlarım,
Keşideciden teslim alındıktan sonra müvekkilimin elindeyken kaybedilen bir çek ile ilgili olarak çek iptali davası açılıyor. Bu davada , mahkeme, çek vadesinde bankada çek bedeli kadar tutar bulunması halinde , banka tarafından tevdii mahalli sıfatıyla bloke altına alınmasına karar veriyor. Şuan ilan süresi içindeyiz ve haziranda çek iptali davası karara çıkacak. Ben elimdeki çek iptaline ilişkin karar ile ilgili banka şubesine gittiğimde banka, bloke altına alınmış bedeli, yetkili son hamil sıfatı ile çek iptali kararını alan taraf olduğum için bana ödeyecek midir? Bu konuda net bir bilgiye ulaşamıyorum. Çek iptali kararı eğer bir tespit kararı niteliğindeyse bu karar ibraz edilerek paranın alınamaması gerekir diye düşünüyorum. Çek iptali kararı, davayı açan müvekkilimin ilgili çek nedeniyle alacaklı olduğunun ispatı anlamına mı gelir? Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederim.

Dava henüz ilan süresi içinde olduğundan dolayı derhal mahkemeye yetkili hamil sıfatıyla müracaat etmeniz gerekmektedir. Mahkeme bu müracatınız üzerine hasımsız açılan çek iptali davasında artık ortada husumet yöneltilebilecek bir hamil olduğundan dolayı karar verilmesine yer olmadığına dair karar verip davacıya müvekkiliniz aleyhine menfi tespit davası açması ve tedbir kararı getirmesi için süre verecektir. Verilen süre içerisinde çek iptalini talep eden davacı müvekkiliniz aleyhine menfi tespit davası açıp tedbir kararı getirmez ise mahkeme çekle ilgili ÖDEME YASAĞINI kaldıracaktır.Bu durumda siz bankadan çek bedelini talep edebilirsiniz.

Ancak Çeki vadesinde yazdırmanızı tavsiye ederim böylece çek arkasına yazılacak ödeme yasağı şerhini aldıktan sonra da eğer çekin icra takibine konu edilmemesi hakkında verilen bir tedbir kararı yok ise cirantalar aleyhine icra takibi başlatabilirsiniz.

Mahkemenin çek bedeli mevcut ise tevdi mahalli sıfatıyla bloke altına alınmasına karar vermesi yerinde bir karardır. Çünkü uygulamada çek iptali davalarında mahkeme ödeme yasağı kararı verdiğinden çek bedeli hesapta mevcut olsa bile banka ödeme yasağı kararına istinaden ödeme yapmaktan imtina ediyor. Bu durumda hamil icra takibi başlattığında keşideci çek bedelini hesabında bulundurmasına rağmen birde haksız bir şekilde icra giderlerini ödemek durumunda kalıyor.