Mesajı Okuyun
Old 25-01-2007, 18:14   #9
avenginakbaba

 
Varsayılan Taslağın eleştirilmesi/ Çok önemli

Av. Engin AKBABA (TASLAĞIN ELEŞTİRİLMESİ)
Avukatlık Kanunu Değişiklikleri içeren Taslağı kendimce eleştirdim. Ama siz değerli meslektaşlarımın eleştirilerine ve görüşlerine ihtiyacım var. bu konuda tarafıma destek veriri ve görüşlerinizi bildirirseniz çok memnun olacağım.
Saygılarımla.




AVUKATLIK YASASI DEĞİŞİKLİK TASLAĞI'NDA YERALMASI DÜŞÜNÜLEN YENİ İLKELERE İLİŞKİN TASLAK METİN ÖNERİLERİ:


İLKE

“MADDE 9:

Baroya kayıt olmadan ruhsatname alınabilmelidir."

TASLAK METİN:

9. maddeye yeni 3. fıkra olarak:

Fiilen avukatlık yapmayacağını beyan edenler avukat ünvanını kullanamazlar, baro levhasındaki kayıtlarında bu durum belirtilerek üyelikleri dondurulur. Üyelik aidatı ödemezler ve üyelik haklarından yararlanamazlar. Meslek Kurallarına uymakla yükümlüdürler.

9. maddenin dördüncü fıkrasında düzenleme:

Ruhsatnameler, avukat kimlikleri ve ücretli avukatların kimlikleri Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak bastırılır.

BİZİM ELEŞTİRİMİZ: Oluşturulmaya çalışılan Ücretli Avukatlık Kurumu kabul edilemez. Anayasaya aykırı nitelik taşımaktadır. Avukatlık Mesleğine girişin bütün koşullarını gerçekleştirmiş birisinin elinden daha sonra yapılacak bir düzenleme ile kanununların sağladığı haklar alınamaz.

İLKE

Avukat stajyeri bir yıllık staj süresi boyunca yanında staj yaptığı avukatın sosyal
güvencisi sağlanmış ücretli elemanı olarak çalışabilir.

TASLAK METİN:

Avukatlık Yasası'nın 12. maddesinin c fıkrasında yapılacak değişiklik ile; c) Özel hukuk tüzelkişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık ve stajyer avukatlık.”

ELEŞTİRİMİZ: “Avukatlık stajının amacı, hukuk bilgilerini bilimsel verilerden ayrılmaksızın ve bilimin yöntemlerini kullanarak somut olaylara uygulayabilen, yargılama süresince yargılama faaliyetinin yönetimine ve kararın oluşumuna etkin biçimde katılabilen, meslek ilke ve kurallarına bağlı, hak arama özgürlüğünün yaşama geçmesi için uğraş veren, insan haklarına saygılı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden ayrılmayan, bağımsız ve özgür avukatların yetişmesi için hukuksal, sanatsal, eğitsel olanakların sağlanmasıdır.” Avukatlık Staj Yönetmeliği, Avukatlık Stajının amacını açıkça belirlemiştir. Oysa, T.B.B ilkesinde Avukatla Stajyer arasında işveren –işçi ( daha kaba tabirle İşveren- Ücretli elaman) ilişkisi yaratılmaya çalışılmaktadır. Oysa, bu durum, stajyerin, avukatlık bürosunda geçirdiği süreçte stajyere bilimsel ve hukuki sorunlara müdahale edebilme kabiliyetini geliştirmeyecek, hak arama özgürlüğü ile donatılmaya çalışılan Stajyeri, takipçilerle aynı konuma düşürerek avukatlık mesleğinin saygınlığını hem stajyer nezdinde hem de toplum nezdinde zedeleyecektir.
(Bir tasarı da Avukat Stajyeri için Ücretli Eleman tabiri kullanılmamalıydı.)

Elbette, stajyerlerin sosyal güvencesi olmalıdır. Ama bu sosyal güvence, Yanında çalıştığı avukat tarafından değil, özgür bir avukat yetiştirilmek isteniliyor ise, barolar ya da Türkiye Barolar Birliği tarafından sağlanmalıdır.
Barolar Birliği Avukatlara sağladığı kredilerin miktarını yüksek tutmalı ve bunları karşılıksız olarak vermelidir. Ancak bu şekilde hak arama özgürlüğünü kazanmış avukatlar yetiştirilebilinir.

Yine Avukatlık Staj Yönetmeliğinin 17 maddesinde, yanında staj yapılan avukatların yükümlülükleri gayet açıkça ve stajyerin özgürce bilgi, birikim ve saygınlık kazanması aşamasında yanında staj yapılan avukatın yükümlülüklerini belirlemiştir. “Avukat, stajyerini hukukun üstünlüğü ilkesine, meslek ilke ve kurallarına bağlı, hukuk bilgilerini somut olaylara uygulayabilecek nitelikte, bağımsız ve özgür bir avukat olarak yetiştirmekle yükümlüdür.
Bu yükümlülük kapsamında avukat, stajyeri Avukatlık Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen duruşmalara ve cezaevi görüşmelerine birlikte gitmek, mahkemeler ve idari makamlardaki işleri takip etmek, dava dosyalarını ve yazışmaları düzenlemek imkanını sağlayarak eğitir. Stajyere bu işler dışında bir iş yüklenemez. “ Yönetmeliğin 1. ve 17. madde hükümleri aynen korunmalı ve kanunun lafzına da bu ibareler girmelidir.
İLKE: Hak arama özgürlüğüne sahip, bilimsel araştırma yapabilen, hukukun üstünlüğüne inanan avukatlar yetiştirmek.
Madde teklifimiz: “Stajyerin sosyal güvencesi Türkiye Barolar Birliği tarafından sağlanır. Avukat Stajyerine staj süresince, karşılıksız olarak Türkiye Barolar Birliği tarafından Asgari ücret kadar ücret ödenir”



İLKE
  • Avukatlık Ücret Sözleşmesinin düzenlenmesi ve Barodan geçirilmesi zorunlu olmalıdır.







TASLAK METİN:

163. maddeye yeni 3. ve 4. fıkra olarak:

Adli ve idari mercilere vekaletname sunan avukatın bu işe ilişkin avukatlık sözleşmesini kayıtlı olduğu baronun ya da başvuruda bulunduğu makamın bulunduğu yer barosunun ilgili birimine sunarak sözleşmenin Avukatlık Yasası ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine uygunluğunu vekaletnameye basılacak bir "AVUKATLIK SÖZLEŞMESİ GÖRÜLMÜŞTÜR" kaşesi ile belgelemesi zorunludur. İşlemi yapan baro sözleşmedeki vekalet ücretinin binde beşi oranında ücret alır. Avukatlık sözleşmesinin şekli ve içeriği baroya sunulması ve diğer konular Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Avukatlarca vekâletname sunulan merciler üçüncü fıkrada belirtilen kaşe basılmamış vekâletnameleri kabul edemez. Gerektiğinde ilgiliye on günlük süre verilerek bu süre içinde pul tamamlanmadıkça vekâletname işleme konulamaz.

ELEŞTİRİMİZ: Bu madde ile hedeflenen, Barolar Birliğine maddi kaynak yaratmaktır. Oysa Baro pulu vasıtası ile her vekâletnameden barolar 3,15 ytl kesenek almaktadır.
Maddenin belirlediği hükümlerin hayata geçirilmesi teknik olarak mümkün değildir. Zira vekil, her müvekkili ile her zaman yan yana gelebilecek durumda değildir. Yurt dışından ya da uzak kentlerden gelen vekâletnameler üzerine dava açılabilmekte, işlem yapılabilmektedir.

İLKE: Avukatlar “Noterlik İşlerini” yapabilmelidir.

Madde Teklifimiz: Avukatlar, noterlik işlerinin tamamını yapabilir.


İLKE
  • "Mesleki Sorumluluk Sigortası" zorunlu olmalıdır.



TASLAK METİN:

Yeni 43. madde olarak

Her avukat baro levhasına, her avukatlık bürosu ve avukatlık ortaklığı da baronun ilgili siciline yazıldığı tarihten başlayarak bir ay içinde mesleki sorumluluk sigorta poliçesini kayıtlı olduğu baro başkanlığına sunmak zorundadır.

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlerin mesleki çalışmaları baro yönetim kurulunun kararı ile mesleki sorumluluk sigorta poliçesi sunulana kadar durdurulur. Mesleki sorumluluk sigortasına ilişkin esaslar Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenir.

ELEŞTİRİMİZ: Kendi geçimini sağlamak da zorlanan avukatlar üzerine yeni maddi külfetler yüklenmesi, Avukatların bazılarını, sırf geçimlerini sağlayabilmek için mesleğin onurunu hiçe sayacak davranışlara sürüklemektedir. Taslağın genelinde olduğu gibi bu madde ile de güdülen amaç mesleğe yeni başlamış avukatı, başka bir avukat yanında çalışmaya zorlamak ve avukatlık mesleğinin ve kanunun verdiği hakları kullanmasını engellemektir. Nihai hedef ise Ücretli avukatların genel kurullar da oy hakkının engellenerek, koltuk sahiplerinin koltuklarını tehdit edebilecek boyuta gelmiş olan genç avukat sayısını aza indirgeyebilmektir.
Hukukçu olmanın gerektirdiği, bilgi beceri ve zekanın görmezden gelinerek, mesleği sadece zengin kişilerin icraat alanı haline getirmeye çalışmak eşitlik taraftarı olan biz hukukçuların karakterlerinin ve vicdanlarının kabul edemeyeceği bir durumdur.



Bu madde ile ilgili GEÇİCİ MADDE:

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte fiilen avukatlık yapanlar yürürlük tarihinden başlayarak bir ay içinde mesleki sorumluluk sigorta poliçesini kayıtlı olduğu baro başkanlığına sunmak zorundadır. Bu yükümlüğünü yerine getirmeyenler hakkında 43. maddenin ikinci fıkrası uygulanır.






İLKE
  • "ONURSAL AVUKAT" unvanı ihdas edilerek düzenlemesi yapılmalıdır.


TASLAK METİN:


ONURSAL AVUKAT

Meslekte kırk yılını dolduran avukatlara kayıtlı olduğu baronun önerisi ile Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu kararı ile "ONURSAL AVUKAT" ünvanı verilir.
  • Fiilen avukatlık yapmasına gerek yoktur.
  • Baro levhasındaki kaydı kazandığı statü belirtilerek korunur.
  • Aidat ödemez.
  • Kayıtlı olduğu baronun genel kurulunun doğal üyesidir. Seçme ve seçilme hakkı vardır.

ELEŞTİRİMİZ:
Meslekte yeni olanlara her türlü zorluk çıkarılırken, meslekte eskimişlere ayrıcalıklar verilmesi kabul edilemez. Oy hakkı sadece ilgili kurullara kayıt olan kişilerindir. Ve vaz geçilmez; devredilemezdir. Demokrasinin olmazsa olmaz şartıdır. Ve oy hakkı meslekte olanları ilgilendirecek kararların alınmasında, yönetimlerin seçilmesinde en etkili silahtır.


İLKE
  • Meslek içi eğitim sürekli ve zorunlu olmalıdır.


TASLAK METİN:

Yeni 45. madde olarak:

Avukatlar kayıtlı oldukları barolar tarafından düzenlenen meslek içi eğitim çalışmalarına yılda en az elli saat katılmak zorundadır. Bu zorunluluğa uymayanların mesleki çalışması baro yönetim kurulu kararı ile saat eksiğini tamamlayana kadar durdurulur.

Meslek içi zorunlu eğitime ilişkin esaslar Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

ELEŞTİRİ: YOKTUR

İLKE
  • Avukatlık Ortaklıklarının İKİNCİ BÜRO açabilmeleri sağlanmalıdır.



TASLAK METİN:

43. maddeye ikinci fıkra olarak;




Avukatlık ortaklıkları siciline kayıtlı oldukları baro bölgesi içinde ya da dışında ilgili baro başkanlıklarına bilgi vererek "şube" niteliğinde "ikinci büro " açabilir. İkinci büronun açılış ve çalışma koşulları ve diğer ayrıntılar Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.

ELEŞTİRİMİZ:
Madenin kanımızca amacı, yine ücretli avukatlık kurumu ile getirilmeye çalışılan statü ile paraleldir. Avukatlığın sermaye karşısında kaybedeceği kalelerden biri olacaktır. Patron avukat kavramı yaratılırken, işçi avukat kavramı geliştirilecek, Avukatlar kendi aralarında sınıflara ayrılacak ve BURJUVA-PROLETER kavramları avukatlık mesleği için geçerli olacaktır.



İLKE
  • “ÜCRETLİ AVUKAT” ın niteliği ve çalışma koşulları ayrıca ve açıkça düzenlenmelidir.


TASLAK METİN:


ELEŞTİRİMİZ:

KÖLE AVUKATLIK SİSTEMİ:
Biz Avukatlar, kimseye, ne müvekkile, ne hâkime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. AVUKATLAR KÖLE KULLANMADILAR, FAKAT EFENDİDE OLMADILAR” Bu sözün bittiği yerde Avukatlık mesleğinin saygınlığı, onuru da biter. Biz göreve başlarken Onur ve saygınlığımızı koruyacağımıza dair ant içtik ve andımıza sadığız.
“ÜCRETLİ AVUKATLIK” asla kabul edilemez.

Avukatları köleleştirmeye çalışan zihniyete karşı da her türlü demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz.

ÜCRETLİ AVUKAT

1-) Ücretli avukat, avukatlık faaliyetlerini, avukatla, avukatlık bürosu ile ya da avukatlık ortaklığı ile yapmış olduğu vekalet sözleşmesi kapsamında yürüten avukattır.

2-) Ücretli avukat, mesleki faaliyetlerini münhasıran yanında çalıştığı avukat/avukatlık bürosu/avukatlık ortaklığı tarafından verilen iş temelinde gerçekleştirir.

3-) Ücretli avukat olarak çalışanlar baronun ücretli avukatlar siciline kaydedilirler.

4-) Ücretli avukatlara kayıtlı oldukları baro tarafından avukatlık ruhsatnamesinden ayrı bir belge ve kimlik verilir.

Ücretli Avukatların Hak ve Ödevleri

1-) Ücretli avukatın baro levhasındaki kaydı, ücretli avukat olarak çalışmakta olduğu belirtilerek dondurulur. Bu anlamda baro üyesi değildir, baro genel kurulunda oy hakkı yoktur.

2-) Kendi adına vekaletname alamaz, dava ve iş takip edemez.

3-) Yanında çalışılan avukatın/büronun/ortaklığın mesleki sorumluluk sigortası, ücretli avukatın faaliyetlerini de kapsar.

4-) Ücretli avukatın yanında çalıştığı avukatla/büroyla/ortaklıkla olan iliş­kisi Avukatlık Kanunu hükümlerine göre yürütülür ve bu konuda Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir.

5-) Ücretli avukat Avukatlık Kanunu ve Meslek Kuralları'na uymakla yükümlüdür.

6- ) Ücretli avukatın aylık ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin ilgili bölümünde gösterilir.

Disiplin Cezaları
Yanında çalışılan avukata/büroya/ortaklığa karşı bir disiplin suçunun işlen­mesi durumunda, disiplin cezalarının yanı sıra, ücretli avukatlar sicilinden çıkarılma cezası da uygulanabilir.

Ücretli Avukatlar Sicilinden Çıkarma
1-) Aşağıda belirtilenlerin Baro Yönetim Kurulu kararı ile ücretli avukatlar sicilinde çıkarılması zorunludur:

a-) Avukatlık Kanunu'nun 5. maddesinde belir­tilen engellerden birini taşıyanlar;
b-) Ücretli avukat sözleşmesi sona ermiş olanlar;
c-) Ücretli avukatlar sicilinden çıkarılma cezası uygulanmış olanlar;
d-) Vefat edenler.

Sözleşmenin sona ermesi dışındaki sebeplerle sicilden çıkarılmasına karar verilen ücretli avukatın ücretli avukatın baro levhasındaki dondurulmuş kaydı da silinir

Avukatlara dair düzenlemeler (ücretli avukatın bir avukat, avukatlık bürosu ya da avukatlık ortaklığı ile arasındaki sözleşme hükümleriyle çelişmemesi koşuluyla) uygun olduğu ölçüde ücretli avukatlar açısından da geçerlidir.

İLKE
  • Yabancı hukuk bürolarının çalışma koşulları ayrıntılı olarak düzenlenmelidir.

ELEŞTİRİMİZ:
“KARŞILILIK İLKESİ” ESASLARI GERÇEKLEŞMEDİKÇE KABUL EDİLEMEZ.

TASLAK METİN İÇİN ÖNERİ:


YABANCI AVUKATLIK ORTAKLIKLARI

  • Yabancı avukatlık ortaklıkları kendi ülkelerinde yasal ve faal konumda olduklarını kanıtlamak zorundadır,
  • Yalnızca yabancı hukuklar ve milletlerarası hukuk konularında danışmanlık/avukatlık hizmeti verebilirler ,
  • Avukatlık ortaklığı şeklinde kurulmalı en az iki gerçek ya da tüzel kişi Türk ortağı olmalıdır.
  • Yabancı avukatlık ortaklıkları baroların Türkiye Barolar Birliği'nin yabancı avukatlık ortaklıkları siciline kaydedilirler. Baroya karşı yükümlülüklerini yerine getirirler.
  • Yabancı avukatlık ortaklığının Türk ortaklarından biri baro ve Türkiye Barolar Birliği ile ilişkileri yürütmekle görevlendirilmiş olarak baroya bildirilir.
  • Türk ortaklar kendi adlarına vekaletname alamaz ve dava ve iş takip edemezler.
Yabancı avukatlık ortaklıklarının çalışmaları ile ilgili diğer ayrıntılar Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenir.



ELEŞTİRİMİZ:
SONUÇ OLARAK; Bu taslağı üyesi olduğumuz meslek örgütümüzün hazırlaması son derece üzücüdür. Taslak tamamen geri çekilse bile Meslek örgütümüz (T.B.B), avukatlığa bakış açısını, niyetini ortaya koymuştur. Avukatların hakları savunulacağız zaman hep geri duran, aylardır ödenmeyen C.M.K müdafiliği ücretlerini çözüme kavuşturamayan meslek örgütü(müz), bütün bu olanlardan sonra böyle bir tasarı ile karşımıza çıkmış ve bu bizim ve meslektaşlarımızın, birlik yönetimine olan inançlarını, duyduğu güveni fazlası ile zedelemiştir.

Biz, kendi adımıza mesleğimizin onur ve saygınlığının gerektirdiği mücadeleyi demokratik koşullarda ortaya koyacağız.

Av. Engin AKBABA