Mesajı Okuyun
Old 29-04-2012, 00:49   #2
Av.Selim Balku

 
Varsayılan

Hakimin vermiş olduğu karara katılıyorum.

Tanıma ve tenfiz davaları için vekaletnamelerde özel yetki isteniyorsa hakiminde bu özel yetkinin varlığını araştırması gayet doğaldır. Elde ki vekaletname daha evlilik bile ortada yokken verildiğini varsayın...

Ancak tanıma ve tenfiz davaları için neden özel yetki istenir anlamış değilim. Eş bir ifade ile tanıma ve tenfiz talebi kişiye sıkı sıkı bağlı bir hak mıdır?

2675 Sayılı yasanın 38. maddesi tenfiz ve kıyasen tanımanın şartlarını belirlemiş, hakim bu şarta bakıp karar verecek. Bu karar gerçekte verilmişse, neden özel yetkiye bakar?

Olaya göre örneklersek, uygulamada tanıma ve tenfiz için özel yetki istendiği malumunuzdur. Gerçi hangi nedene dayanarak özel yetki istendiğini tam olarak bilmiyorum.

Boşanma şahsi bir haktır. Tanıma ise şahsi hakkın tanınmasını gerçekleştiren bir usul işlemidir.

Boşanma kararı ile birlikte verilen tazminatın icrası için özel yetki almıyorsam, yasayla zaten tanıdığın bir boşanmayı tanıtmak içinde özel yetki almamalıyım...

Ancak hakim, uygulamada katılmadığım bu sebebe iştiraken böyle bir talep de bulunması, gayet doğaldır. Şöyle düşünürsek; vekaletnamenin 5 yıl önce henüz evlilik bile ortada yokken verildiğini varsayın, içerisinde de tanıma yetkisi de var. Bir vekil geliyor, 5 yıl önce aldığı vekalet ile ben yetkiliyim diyor iyi ama müvekkilin bundan haberi var mı(!)

Umarım anlatabilmişimdir...