Mesajı Okuyun
Old 24-04-2012, 11:11   #3
av.onurcelik

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Engin EKİCİ
Sayın Av.Onur ÇELİK;

Her ne kadar alacak zamanaşımına uğramışsa da esasen yetim aylığına hak kazanılan tarihte başvuruda bulunulmadığı için geriye dönük olarak aylıkların talep edilemeyeceği kanaatindeyim.

Saygılarımla..

Meslektaşım bende araştırırken bir yargıtay kararı buldum bu konuda ki tek yargıtay kararı( en aından bulabildiğim)... ancak halen bir yolunu bulabilirmiyim diye düşünüyorum..

.C.
YARGITAY

10. HUKUK DAİRESİ

E. 2007/2491

K. 2007/20654

T. 6.12.2007

• YETİM AYLIĞI BAĞLANMASI İSTEMİ ( Davacı Açısından Hakkı Doğuran Olay Tarihinden İtibaren 5 Yıllık Zamanaşımı Süresinin Başlayacağı )

• ZAMANAŞIMI ( 5 Yıllık Süre İçinde Davacının Yazılı Talepte Bulunmaması Karşısında Davacıya Babası Üzerinden Ölüm Aylığının Talep Tarihini Takip Eden Aybaşından İtibaren Bağlanması Gerektiği )

• ÖLÜM AYLIĞI ( Yetim Aylığı Bağlanması İstemi - 5 Yıllık Süre İçinde Davacının Yazılı Talepte Bulunmaması Karşısında Davacıya Babası Üzerinden Ölüm Aylığının Talep Tarihini Takip Eden Aybaşından İtibaren Bağlanması Gerektiği )

506/m.68,99/1


ÖZET : Davacı, babasından dolayı yetim aylığı bağlanmasına ve yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesini istemiştir. 506 sayılı Yasanın 99/1 maddesi ile; "...ölüm sigortalarından hak kazanılan gelir ve aylıklar, hakkı doğuran olay tarihinden itibaren beş yıl içinde istenmezse zamanaşımına uğrar. Bu durumda olanların gelir ve aylıkları, yazılı istek tarihini takibeden aybaşından itibaren başlar." hükmü getirilmiş olmasına göre, davacı açısından hakkı doğuran olay tarihinden itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi başlamış olacaktır. Hal böyle olunca, yasada belirtilen bu 5 yıllık süre içinde davacının yazılı talepte bulunmaması karşısında, davacıya babası üzerinden ölüm aylığının, talep tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanması gerekir.
DAVA : Davacı, babasından dolayı 1993 tarihinden itibaren yetim aylığı bağlanmasına ve yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalı Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Yeşim Sayıldı tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
KARAR : 25.06.1986 tarihinde Sosyal Sigortalar Kurumu sigortalısı olan babası Ömer Nevzat'ın; 29.09.1990 tarihinde eşinin vefat etmesi nedeniyle, kendisine davalı Kurumun 1993 tarihinden itibaren ( yasal faiziyle birlikte ) ölüm aylığı bağlaması talebine ilişkin bu dava sonunda; mahkemece, 506 sayılı Yasanın 68 ve 99. maddeleri uyarınca, 21.08.1998 tarihinden başlamak üzere ölüm sigortasından aylık bağlanarak, yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
506 sayılı Yasanın 99/1 maddesi ile; "...ölüm sigortalarından hak kazanılan gelir ve aylıklar, hakkı doğuran olay tarihinden itibaren beş yıl içinde istenmezse zamanaşımına uğrar. Bu durumda olanların gelir ve aylıkları, yazılı istek tarihini takibeden aybaşından itibaren başlar." hükmü getirilmiş olmasına göre, davacı açısından hakkı doğuran olay tarihi olan 29.09.1990 yılından itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi başlamış olacaktır. Hal böyle olunca, yasada belirtilen bu 5 yıllık süre içinde davacının yazılı talepte bulunmaması karşısında, davacıya babası üzerinden ölüm aylığının, talep tarihini ( =21.08.2003 ) takip eden aybaşı olan 01.09.2003 tarihinden itibaren bağlanması gerekir.
Açıklanan maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm tesisi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Ne var ki; bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hüküm bozulmamalı, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesi gereğince düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ : Hüküm fıkrasının birinci bendinde ölüm aylığı başlangıcına ilişkin; "21.08.1998" tarihinin silinerek yerine; "01.09.2003" ifadesinin yazılmasına ve hükmün bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 06.12.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi. yarx