Mesajı Okuyun
Old 22-04-2012, 12:02   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın av-yeliz,

Alıntı:
Yazan av-yeliz
...Müvekkılımız olan bır yapı kooperatıfı, bır arsanın sahıplerı ıle kat karşılığı ınşaat sözleşmesı yapmıştır. Bu sözleşmeye dayanarak, kooperatıf ...yapıların yıkım ve hafrıyatının kaldırılması...

...arsanın bulunduğu çevrede ..., öncekı ımar düzenlemesıne göre yeşıl alan olarak ayrılan arsa payının, yenıden arsaya dahıl edılerek, ınşaya dahıl edılmesı taleplerınde bulunmuştur.

Özel bır encümen kararı ıle, beledıye talebı kabul etmış ve sözleşmeye konu arsanın, 5 te 1 ı kadar olan bu payı, arsaya dahıl etmıştır... bu arsa payının tapuda da ana taşınmaza tevhıdını gerçekleştırmıştır.

Sözleşmenın ımzalanmasını müteakıp, 5 ay ıçerısınde ınşaat ruhsatının alınması hükmüne, yukarıda anılan gerekçelerle uyulamamıştır.

Arsa sahıplerı/sözleşme tarafları, bu esnada sözleşmeyı feshetmışler ve başka bır müteahhıt ıle anlaşmış ve ınşaat yapımına da başlamışlardır.

...Müvekkıl kooperatıfçe ıddıa olunan maddı zarar 1 trılyonu (1 mılyar YTL) bulmaktadır. Sadece sözleşmeye konu arsa ıçın yapılan masraflar, 700 mılyarı (700 mılyon YTL) bulmaktadır.

...Yasal bır engel olmamasına rağmen, belırlenen sürede ruhsatların alınıp, ınşaata başlanmaması halınde, arsa sahıplerının sözleşmeyı tek taraflı fesıh hakkına sahıp olacağı ...

... arsa sahıplerı açısından, arsaları tüm pürüzlerden temızlenmış ve ayrıca yukarıda bahsı olunan ayrılmış parçanın da ana taşınmaza tevhıdı ıle önemlı bır kazanımları olmuştur. Tam olarak arsa sahıplerınce sözleşmenın haksız fehedıldığı söylenemese de; kooperatıf edımlerı ıle önemlı kazanımlar elde ettıklerı de gerçektır.

...Yapılan herbır masraf ılgılı resmı ve gayrıresmı kurum ve kuruluştan sorularak bır netıceye varılabılecektır.

...
Davanız ikame edilmiş ve belki de bitmiştir. Lakin sorunuzu okuyunca bazı hususlara dikkat çekmek istedim

1- Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri karma nitelikli sözleşmeler olduğundan ve eser sözleşmesinin yanında taşınmaz/taşınmaz pay devrini içeren akti de barındırdığından bu sözleşmelerin tek taraflı feshi söz konusu değildir. KKİS iki şekilde feshedilebilir: 1. yüklenici ve iş sahibinin karşılıklı muabakatı ile veya 2. mahkeme kararı ile.
İstisnası: KKİS'de de geçerli olan BK m.369 (TBK m.484)'dur. Arsa sahipleri, inşaat tamamlanmadan önce, yüklenici tarafından yapılmış olan kısmın karşılığını ödeyip yüklenicinin bütün zararlarını gidermek koşuluyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Bu şekilde fesih "nedensiz fesih" olduğundan arsa sahipleri, fesihlerine bir neden göstermişse BK m.369 (TBK m.484) uygulanmaz.

2- Anlatımınız çerçevesinde kooperatif de fesih iradesini kabul ederse/mahkeme feshe karar verirse; taraflar verdiklerini, karşılıklı olarak -sebepsiz zenginleşme- hükümleri çerçevesinde istemeye hak kazanırlar. Yani arsa sahipleri yükleniciye devrettikleri arsa payını vb.; yüklenici de -arsa sahiplerine faydası olan- yaptığı işlerin/imalatının bedelini (feshin sonuçlarını doğurmaya başladığı tarihteki serbest piyasa rayicine göre hesaplanacak tutardan) talep edebilir; yani sözleşme tasfiye edilir. Bu istemde feshin haklı olup olmadığının, fesihte kimin haksız olduğunun bir önemi yoktur. Feshin haklılığı hususu tarafların birbirlerine ikame edecekleri müspet/menfi zararlarının tazmini davası için önem arz eder.

Saygılar...