Mesajı Okuyun
Old 21-04-2012, 12:04   #5
Av. Kübra İSLAMOĞLU BAYER

 
Varsayılan

1- şimdi dükkanın bedeli ödenmiş, kat irtifakı kurulmuş, sözylediklerine göre tamamlanmış, teslimden kasıt burada devrinin de yapılmasını gerektirmez mi? zira tapu olmadan dükkanın tesliminin bir anlamı olmaz ki?

Taşınmazın teslimi taşınmazın mülkiyetinin kazanılması demek değildir. Bir şeyin maliki olmak başka şeydir onu teslim almış olmak başka şeydir.
Teslim -örneğin taşınmazın anahtarını teslim almak gibi- taşınmazın iş sahibinin kullanım alanına dahil olması demektir. Yani iş sahibi artık o taşınmazı müteahhidin katılımı vs gerek olmaksızın kullanabilir. Tapu devri hususunda sözleşmenize bakmak gerekir.

2- "gecikmenin bahse konu 6 ayı geçmesi varsayımında sözleşme münfesih addolunur ve vaktiyle alıcıdan tahsil edilmiş satım bedeli 6 aylık gecikme süresini takiben 6 ay içinde aynen iade edilir" deniliyor. aradan 15 ay geçmesine rağmen teslim edilmeyen bu dükkanla ilgili yukarıda bahsettiğim ihtarname ile bu fesih hakkımdan feragat etmiş oluyor muyum? bir de burada aynen iade demesi faiz istemememi engelliyor mu?

BK m 106 hükmüne göre aynen ifa, aynen ifaden vazgeçip müspet zarar yahut sözleşmeyi fesih ederek menfi zarar istenebilir. Seçimlik hakta seçim hakkı sizde olduğundan vazgeçmiş sayılmazsınız.

Karşı tarafın temerrüde düştüğü tarih itibariyle faiz isteyebilirsiniz.

3- sözleşmede 6 ay için metrekare başına gecikme cezası öngörülmüş. 6 ayı geçmesi durumunda da yukarda yazdığım hüküm var. bu cezai şart dışında bir de mahsun kalınan kira bedeli,şirketin vergisel bazda uğradığı zararlar vs. istenilemez mi?

Cezai şartı aşan zararınızın tazminini talep edebilirsiniz.

4- esas sorun dükkanlardan birisi projeye ve sözleşmeye uygun değil. yeni verilen teslim gününde uygun olmadığı için kabul etmeyeceğiz ve akabinde tespit yaptırıp, ona göre haklarımızı arayacağız. gecikmeli olarak teslim olunan diğer projeye uygun dükkanı da gecikme sebebi ile uğranılan tüm haklarımız saklı kalmak kaydıyla teslim alacağız. bu yol doğru mudur?

Teslimi beklenemeyecek halde olan taşınmaz için teslim almaya gittiğinizde tutanak tutunya da tespit yaptırın ve teslim alamayacağınızı karşı tarafa bildirin. Böylece karşı tarafın temerrüt durumu devam edecektir. Diğer taşınmaz için de belirtiğiniz gibi haklarınızı saklı tutarak teslim alın.