Mesajı Okuyun
Old 19-04-2012, 21:21   #3
Av.Evran KIRMIZI

 
Varsayılan

Tahminlerimi söyleyeyim. 3600 günü olanların kıdem tazminatlarını alacak olması muhtemelen 15 yıl ve 3600 günü olanların 1475 Sayılı İş K. 14/5 uyarınca istifa etseler dahi kıdem tazminatları doğmuş olduğu için kendi istekleri ile istifa ediyormuş gibi gösterip onların kıdem tazminatları devreden işveren tarafından ödenecek. Böylece devralan işveren bu işçilerin (tazminatlarını almış oldukları için) geçmiş dönem kıdemlerinden sorumlu olmayacak.
"Devlete intikal edecek" kısmını anlamadım. Devralan işveren kamu tüzel kişisi ise geçmiş kıdemlerden sorumlu olacağı için böyle söyleniyor olabilir. Ya da işçileri yanıltmak için böyle şeyler söylüyor olabilirler.
Buradaki karmaşanın sebebi bence devreden işveren ile devralan işverenin işçilerin kıdem tazminatları konusundaki riskten kendilerini kurtarmak istemeleridir.
Bu arada işyerinin devri, iş koşullarında değişiklik getirmediği sürece taraflara iş akdini feshetme imkanı vermez. Dolayısıyla işçiler sırf işyeri devredildi diye iş akitlerini fesih ederlerse kıdem tazminatına hak kazanamazlar.