Mesajı Okuyun
Old 19-04-2012, 17:50   #1
Av.Adnan Ayaz

 
Varsayılan Gider Avansı Mağduru olmamak için

Merhabalar, aramama rağmen bu konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşamadım o yüzden ayrı bir konu açma gereği duydum.
Kocanın açmış olduğu boşanma davası boşanmayla sonuçlanmış ve karar 18.05.2011 tarihinde kesinleşmiştir.Boşanma davasında maalesef kadının avukatı nafaka talebinde bulunmamıştır. ( ayrıntıya girmeden özet olarak belirteceğim) Kadın daha sonra ayrı bir dava ile nafaka davası açar fakat o arada 6100 sayılı yasa çıkar,yasa gereğince hakim gider avansı yatırması için 2 haftalık kesin süre verir,davacı kadın bunu anlamaz ve süreyi kaçırır kesin süreden 3 gün sonra da avansı yatırır.Boşanma kararını içeren dosya celp edilmiş,şahitler dinlenmiştir.Dosya karar aşamasındadır.Yanılmıyorsam sadece davalı kocanın üzerine kayıtlı taşınmaz ve araç olup olmadığı araştırıllması için duruşma 15.05.2012 ye ertelenmiştir.
Bana göre bu dava usulden red edilecektir. Çözüm olarak aklıma bazı yöntemler geliyor ancak riskli olabilir bu nedenle sizinle paylaşmak istedim Çözüm olarak
1- Duruşmaya çıkmayarak dosyayı müracaata bırakabilir;fakat duruşmaya daha çok var ve boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıllık süre içinde dava açmadığı/açamadığı için bu hakkını kaybedeceği için bu yöntemi uygun görmüyorum.
2- Duruşmayı beklemeden bir dilekçe vererek davayı takip etmeyeceğini bildirip karar yazıldıktan hemen sonra hızlı posta ile kararı tebliğ ettirip kesinleştirebilirse yeni bir dava açabilecektir- bu durumda derdestlik itirazını bertaraf edecektir.ancak süre yeter mi diye tereddüt ediyoruz.
3- derdest dava sürerken yeni bir dava açabilir;fakat 6100 sayılı yasaya göre derdestlik itirazında süre olmadığından dava sonuna kadar yüreği ağzında olacak veya açılan bu davada dava şartı olduğundan hakim resen derdestlikten dolayı yeni davayı red edebilecektir.
4-hiç bir şey yapmadan açmış olduğu davanın sonuçlanmasını bekleyecek , ancak bu durumda davası red olunursa yeni bir dava da açamayacaktır,zira 1 yıllık süre geçmiş olacaktır.Kadının maddi durumu çok zayıf babasının eline bakıyor ve muhtaç durumda durumuna üzüldüğüm için yardımcı olmaya çalışıyorum.
Ben işin içinden çıkamadım.Yol, yöntem gösterebilecek meslektaşlarım varsa şimdiden çok teşekkür ederim.