Mesajı Okuyun
Old 08-04-2012, 01:07   #1
Uye33759

 
Varsayılan kamulaştırma sonrası mülkiyetin mahkeme kararıyla idareye verilmesi ve sonrasında mülkiyetin el değiştirmesi, husumet problemi

Sayın meslektaşlarım,

Müvekkillere ait taşınmaz kamulaştırılarak hükmen idare lehine tescil ediliyor ve mülkiyet ilçe belediyesine mahkeme kararı ile geçirilyor.

Kamulaştırma işlemi ilanen tebligat yoluyla gerçekleştiriliyor. İdare ilanen tebligat öncesi yasal prosedürü takip etmiyor ve biz de bu daynakla kamulaştırma bedelinin artırılması davasını mülkiyeti ilk ele geçiren ve kamulaştırmayı yapan ilçe belediyesine yöneltiyoruz.

İlçe belediyesi ise taşınmazın bir kısmının ana arter de kaldığını bir kısmını büyükşehir belediyesinin kullandığını hatta el attığını ve bir kısım hissenin ise büyükşehir belediyesinde olduğu savunmasıyla husumet itirazında bulundu.

Kanaatimce mülkiyete ilk ele geçiren ilçe belediyesi olduğu için ilçe beledieysinin daha sonraki tasarrufları bizi ilgilendirmez. Yani belki taşınmazı satmıştır belki kiralamıştır veya bağışlamıştır belki de büyükşehirle yaptığı anlaşma ile üzerinde tesisinin kurulmasına izin vermiştir.

Ben mülkiyeti hukuka aykırı şekilde ilk ele geçiren ilçe belediyesi olduğu için husumetinde ilçe belediyesine yönlendirlmesi görüşündeyim

Birde hukuki nitelendirmeyi kamulaştırma bedelinin artırılması olarak yaptık. Sizce hukuki niteleme doğru mu yapılmıştır yoksa bu dava kamulaştırmasız el atma davası mıdır?

Bu sorunun cevabı da önemli çünkü bu dava kamulaştırmasız el atma davası olarak nitelendirilirse büyükşehir belediyesine ek dava açıp şu anki davamla birleştirmeyi düşünüyorum.

Konuya ilişkin görüşlerinizi, tecrübelerinizi varsa Yargıtay kararlarını paylaşırsanız memnun olurum