Mesajı Okuyun
Old 05-04-2012, 18:43   #12
Av. Can Altuntaş

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşlarım;

Anlamadığım bir husus; ben müvekkilim borçtan sıyrılsın diye karşı tarafın avukatına çamur atmaya çalışmıyorum. Bizler hukukçuyuz. Ayrım yapmayız. Tarafsız olmamız gerekiyor. Bu sebeple ben karşı tarafında avukat olmasına bakmam yaptığının hukuka aykırı olup olmadığının tespiti için uğraşırım.

Avukat gelip müvekkilime diyor ki ; "Parayı ödemelisin, yoksa dava açarım ve bütün masraflar hatta benim ücretimi bile sen ödersin" Bu sözler bize etki etmez. Biliriz ki dava açar kazanırsa masrafları ben öderim. Ancak şu hususa dikkat edelim; müvekkilimin avukatı olmayabilirdi. Bir avukat gelip bunu diyor, müvekkil kendi kendine; bu adam eğer direnirsem daha çok zarara gireceğimi söylüyor en iyi ben şu borcu ödeyeyim hiç uğraşmayayım, diye düşünebilir. Malesef kabul etmemiz lazım ki, toplumumuz avukatlardan çekiniyor. Hatta korku desek abartmış olmayız. Avukatın bunu kullanmasını önleyici bir hüküm ya da emsal karar var mı benim sorum bu.

Kurallar istedikleri kadar adi olsun istedikleri kadar müvekkilimin lehine olsun ama şunu unutmamak lazım ki; Kuralların ne dediği değil ne kadar uygulandığı önemlidir. Biz avukatlar kuralları yazamayız ama uygulanmasını sağlayabiliriz. İlkemiz de bu yönde olmalı. Dolayısıyla bu meslektaşım nüfuzunu kullanarak müvekkilimi yasal haklarını kullanma konusunda şüpheye düşürmemelidir. Sizi bilmem ama ben kendimi müvekkilimin yerine koyduğumda mağdur olmuş gibi hissediyorum nedense...