Mesajı Okuyun
Old 05-04-2012, 18:06   #2
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

K Bilge;

Hakim tahkikatın birmiş olması sebebi ile ıslah yapamayacağınızı beyan etmiş.

Ancak anlattığınıza göre tahkikat aşaması henüz sona ermemiştir.

Zira; HMK 184'e göre hakim hazır bulunan taraflara tahkikatın tümü hakkında açıklama yapabilmeleri için söz verir ve taraflar bu açıklamalarını yaptıktan tahkikatın bittiğini taraflara tevsik eder.

HMK 281. maddesine göre ise taraflar bilirkişi raporunun kendilerine tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde rapora itirazlarını sunabilirler. Ve itiraz nedenlerine göre mahkeme yeniden rapor alabilir.

Bu halde hakimin tahkikat bitmiştir görüşüne katılmaya imkan yoktur. Zira halen rapora itiraz süresi dolmamış iken ve HMK itiraz için taraflara hak tanımış ve itirazların sonucuna göre yeniden rapor alınabileceğini beyan etmiş iken tahkikat tamamlandı denemeyecektir.

Öte yandan tahkikatın bitmediğini hakimin kabul ettiğini varsaysak bile HMK 176 gereği sadece 1 kez ıslah yapabileceksiniz. Bu tek hakkınızı tazminat genel hükümlere göre hesap edilsin önceki talebimi ıslah ettim şeklinde kullandınız diyelim. Ve bu ıslahınız üzerine bir bedel tespit edildi diyelim. Siz bu kez ikinci kez ıslah yapıp ilk talebinizi bilirkişinin hesapladığı bedele yükseltemeyeceksiniz. Bedeli artıramayacağınıza göre bu davadaki ıslahın size faydası olmayacak. sadece bilirkişi genel hükümlere göre bedel tespit etmiş olacak ve ilk talep ettiğiniz tazminat miktarını alabilecek, artan bedel için ek dava açmak zorunda kalacaksınız.

Bu bakımdan bu davada bilirkişi zarara uğradığınızı tespit ettiğine göre ileride açacağınız bir ek tazminat davasında bu bilirkişi raporunu delil yaparak aynı amaca ulaşabilirsiniz.,

Bilgilerinize...