Mesajı Okuyun
Old 05-04-2012, 17:11   #2
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

Sevgili Meslekdaşım;

Kanaatime göre HMK irade fesadı hallerinde feragatin iptali istenebilir dediğinden BK'daki hata, hile, ikrah hallerine atıf yapmakta bu hali ile de;

Mevcut davada feragatin irade fesadı sebebi ile geçersiz olduğu (Yargıtay aşamasında da olabilir) ileri sürülebilir.

Veya müstakil olarak açılacak yeni bir dava ile irade fesadına dayalı olarak evvelki davadaki feragatin feshi istenebilecektir.

Zira maddede feragatin iptalinin nereden isteneceğine değinilmemiş, buna ilişkin bir sınırlama da getirilmemiştir.

Nitekim Pekcanıtez Hoca Hukuk Muhakemeleri Kanunu Hükümlerine Göre Medeni Usul Hukuku (Yetkin Kitabevi) adlı kitabın 552. sayfasında bu görüşü dile getirmiştir.

Eğer müstakil bir yeni dava açar iseniz ve bu arada feragat sebebi ile reddolan davanız kesinleşir ise ne olacaktır. Bu halde HMK 375/1-h bendindeki sebep ile yargılamanın yenilenmesi yoluna gidebilirsiniz. Zira h bendinde "lehine karar verilen tarafın karara tesir eden hileli bir davranışta bulunmuş olması" yargılamanın iadesi sebebidir. Siz açtığınız müstakil davada hile ile müvekkilinizin feragat etmeye zorlandığını ispat etmiş olacağınızdan elinizdeki "feragatin feshi hükmü" ne dayalı olarak feragat ettiğiniz dosyada yargılamanın iadesi talep edebilirsiniz.

Selamlarımla...