Mesajı Okuyun
Old 03-04-2012, 13:20   #4
üye7160

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Kaan
İyi çalışmalar dilerim.

Yerinde haciz kavramı ile sitede ve nette araştırma yaptım ama tatmin edici sonuçlara varamadım.

1.Yerinde haciz nedir?
2.Yerinde haciz talep usulü ve bu talep üzerine icranın kabul/red yetkisi nedir?
3.Kabul halinde icra ve tarafımca yapılması gereken usuller nelerdir? Diğer menkul satışları gibi midir?
4.Aklıma soru olarak gelmeyip de bilmem gereken birşey var mıdır?

Olay: otomobil servisinde iş makineleri/lift vs haczettik, bununla beraber çok sayıda irili ufaklı menkul mal. Bu malları yediemine kaldırmak hayli külfetli (zaman ve masraf olarak) olacak. Böyle bir yol duydum. Detay bulamadım.

5.Haczini yaptığımız menkuller yanında yapamadığımız (çok uzun bir hacizdi) diğer menkulleri de haczediceğiz. Haciz ve yerinde satış aynı anda mümkün olur mu? Yoksa önce haczi yapmak mı gerek? (Borçlunun haciz mahallinde olacağı varsayılırsa)?

Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.

Sayın KAAN,

1- Yerinde haciz,haciz mahallinde haczederek muhafaza altına almadığınız,(resmi yeddiemine bırakmadığınız) malı,yeddinde yani haciz mahalinde bırakmak demektir.Bunu isterseniz bir 3.kişiye yeddiemin olarak bırakırsınız veyahutta hiç bir yeddiemin olmadan yeddinde yani olduğu yerde haczederek bırakırsınız.Ancak yeddiemin olarak birine teslim etmez iseniz satış aşamasında mal yerinde olmazsa kimseyi sorumlu tutamazsınız.
2- Usulü ise, haciz esnasında icra memuruna beyanda bulunmanızdır..haczedilen mahcuzların ...... kişiye yeddiemin olarak teslimini yada mahcuların yeddinde bırakılmasını der tutanağa yazdırırsınız.
3-Satış aynı menkul mal satışı gibi hiç bir farkı yada icraca yapılması gereken bir işlemi yok.dediğim gibi tek fark yeddiemin bırakıp bırakmamanızdır.
4- Satışı da tabiki yerinde isteyeceksiniz.Ancak haciz ve satışın aynı anda olması mümkün değil,zira sizin mahcuzlarınız ilan yapılmadan ve diğer menkul satış usulü işlemleri yapılmadan satışı mümkün olan mallardan değil.(iş makinesi vs.)Kaldı ki malın satışı için illa ki muhafaza altına almanız gerekmiyor.Muhafaza bir haciz işlemi değildir.Muhafaza bir garanti bir güvence işlemidir.Borçlu elinde durması sakıncalı olduğu düşünülen malı satışa kadar resmi görevliye emanet etmek demektir.Satışınızı menkul usullerine göre,yapabilirsiniz.
5- Örneğin,pazarlık yolu ile satmanız gereken(bozulacak gıda md.vs gibi) bir mal olsaydı hemen 1 hafta içinde de satabilirdiniz ancak sizin durumunuzda haciz ve satışın aynı anda olması mümkün değildir.