Mesajı Okuyun
Old 02-04-2012, 12:59   #8
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Av. Ömeroğlu'nun 2 no'lu mesajında:

Alıntı:
Yazan Av. Ömeroğlu
...(takibin ilamsız takip ve ödeme emrinin örnek 7 ödeme emri olduğu varsayımıyla) itiraz edilmedi ise artık takibe itiraz olanağı kalmayacaktır...

açıklamasına soru sahibi Sayın LAWYER66 karşı çıkmadığına göre forum konusu genel haciz yoluyla ilamsız takibe ilişkindir.

Genel haciz yoluyla ilamsız takipte borca itiraz İCRA MÜDÜRLÜĞÜ'NE yapılır:
İİK m.62: ""İtiraz etmek istiyen borçlu, itirazını, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde dilekçe ile veya sözlü olarak icra dairesine bildirmeye mecburdur..."

Ödeme emri usulsüz tebliğ edilmişse:
7201 S.K. m.32'ye göre "Tebliğ usulüne aykırı yapılmış olsa bile, muhatabı tebliğe muttali olmuş ise muteber sayılır. Muhatabın beyan ettiği tarih, tebliğ tarihi addolunur."

Dolayısıyla borçlu muhatabın bildirdiği ıttıla tarihinde ödeme emri borçluya tebliğ edilmiş sayılacaktır. Şayet ıttıla tarihi bildirilmemişse en geç usulsüz tebliğe ilişkin şikayetin yapıldığı tarih, ıttıla tarihi kabul edilir ve ödeme emri, şikayet tarihinde tebellüğ edilmiş sayılır.

Genel haciz yoluyla ilamsız takipte borca itiraz, İcra Mahkemesi'ne yapılmayıp İcra Müdürlüğü'ne yapılması gerektiğinden; icra müdürlüğü'nde borca itiraz yoksa Sayın Av. Ömeroğlu ve Sayın Av. Kaan'ın belirttiği üzere "TAKİP DURMAZ".

http://www.turkhukuksitesi.com/showp...31&postcount=5

P.S: Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla takipte borca itiraz İcra Mahkemesi'ne yapılır (İİK m.168/1-b.5). Dolayısıyla ıttıla kesbedildiğinin bildirildiği tarihten itibaren 5 gün geçmemiş olmak kaydıyla; İcra Mahkemesi'ne usulsüz tebligata dair şikayet ile borca itiraz birlikte yapılır; fakat genel haciz yoluyla ilamsız takip, yukarıda da izah ettiğim üzere FARKLIDIR ve ikisini karıştırmamak gerekir.

Saygılar...