Mesajı Okuyun
Old 30-03-2012, 10:50   #1
hltydmr

 
Varsayılan adli kararla kamulaştırma

Sayın Meslektaşların iyi çalışmalardilerim.

5998 sayılı yasada Belediye ile anlaşma yapmayan veya belediyecekamulaştırılmasına gerek duyulmayan gayrimenkul sahiplerinden projealanında kendilerine 3194 sayılı Kanunun18 inci maddesine göre ayrı ada ve parselde imar hakkı verilmemiş olanlar kamulaştırmasızel atma davası açabilir denilmektedir.

Yargıtay uygulaması ise proje alanınınbir bütün olduğu, bir kısmının kamulaştırmaya tabi tutulup bir kısmının kamulaştırılmamasınındoğru olmadığı yönündedir.

Belediyeler tarafındankamulaştırılmasına gerek duyulmayan, kendileri ile anlaşma yapılamayan ve de projealanında kendilerine ayrı ada veparselde imar hakkı VERİLMİŞ olan kişilerin ikame atiği kamulaştırmasız elatma davalarında yukarıda belirtilen Yargıtay uygulaması doğrultusunda davanınkabulüne karar verilmektedir.

Peki bu durumda idare,kamulaştırılmasına gerek duymadığı yeri adli kararla zorla kamulaştırmakzorunda bırakılmış olmuyor mu?

Belediye olarak kamulaştırılmasınaihtiyacım yok, müracaat halinde ilgilisine inşaat ruhsatı veriliyor ve haksahibine de başka ada ve parselde imar hakkı tanınıyor. Ama idare yine bugayrimenkulü kamulaştırmak zorunda bırakılıyor. Bu konu hakkındakigörüşlerinizi rica ediyorum.