Mesajı Okuyun
Old 26-03-2012, 12:00   #7
GÜLSÜM ÖNAL

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/2815
K. 2003/9200
T. 13.10.2003
• TİCARİ İŞLERDE KEFALET ( Aksi Kararlaştırılmış Olmadıkça Müteselsil Kefalet Niteliğinde Olması )
• MÜTESELSİL KEFALET NİTELİĞİ ( Ticari İşlerde Kefalet - Teminat Mektubu Bedelini Ödeyen Bankanın Kredi Borçlusu ve Kefiline Rücu Talebi )
• BANKA KREDİ MEKTUBUNUN TAZMİNİ ( Bankanın Kredi Borçlusu ve Kefiline Rücu Talebi - Ticari İşlere Kefaletin Kural Olarak Müteselsil Kefalet Niteliği )
• KEFALETİN NİTELİĞİ ( Banka Kredi Sözleşmesine Kefil Olan Kişinin Müteselsil Sorumluluğu )
• TEMİNAT MEKTUBUNU KEFİL SIFATIYLA İMZALAYAN KİŞİ ( Tazmin Edilen Teminat Mektubu Bedeli İçin Açılan Rücu Davasında Müteselsil Sorumluluğu )
6762/m.7
818/m.487
ÖZET ava, davacı bankanın ödediği teminat mektubu bedelinin kredi borçlusu ve kefillerden rücuen tahsili istemine ilişkindir. TTK.nun 7. maddesine göre, taraflardan biri veya hepsi için ticari olan bir borca kefalet halinde gerek asıl borçlu ile kefil ve gerekse kefiller kendi aralarında -aksi kararlaştırılmış olmadıkça- müteselsilen sorumlu sayılırlar. Ancak kefil olunurken kefalet miktarı belli edilmişse teselsülün etkisi ancak o miktar ile sınırlıdır. Mahkemece ticari nitelikli borç nedeniyle, kredi sözleşmesinde açık hüküm bulunduğu ve kararın gerekçesinde de açıkça belirtildiği halde TTK.nun 7. maddesi hükmüne aykırı olarak hüküm fıkrasında davalıların müşterek ve müteselsilen sorumlu olduklarına ilişkin karar verilmemesi doğru görülmemiştir.