Mesajı Okuyun
Old 19-03-2012, 10:52   #3
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan hatice_bck
.. şimdi sormak istediğim hususu şu: bu davada meslek hastalığı olduğunun tespiti dava sürecinde mi yapılır, yoksa dava öncesinde meslek hastalıkları hastanesinden rapor almak dava şartı mıdır?

5510 sayılı yasanın 14. maddesinde gerekli koşullar bulunmaktadır. Yasanın 14. maddesinin 2. fıkrasına göre; sigortalının çalıştığı işten dolayı meslek hastalığına tutulduğunun,

1-Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen sağlık kurulu raporu ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi,

2-Kurumca gerekli görüldüğü hallerde işyerindeki çalışma şartlarını ve buna bağlı tıbbi sonuçlarını ortaya koyan denetim raporlarını ve gerekli diğer belgelerin incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur.

Başvuru sonucunda, kişinin meslek hastalığına tutulmadığının ya da işçinin tutulduğu hastalığın meslek hastalıkları listesinde yer alan hastalıklardan olmadığının saptanması halinde kurum aleyhine tespit davası açmanız gerekmektedir. Ancak bu husus tazminat talepli dava açmanıza engel değildir. Davayı açarsınız, kurum tarafından hastalık meslek hastalığı olarak kabul edilmez ise, tazminat talepli davanız sürerken ayrı bir dosya ile tespit davası açarsınız. Engel yok ancak tavsiye etmem, zamanaşımı problemi yoksa kuruma başvuru yapın ve cevabını bekleyin. Kurum kabul ederse tazminat, etmezse tespit davası açın. (Yükümlülük sürelerine dikkat edin)