Mesajı Okuyun
Old 27-02-2012, 17:58   #5
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. A. Hakan TOKSÖZ
765 s.k. T.C.K döneminde (26.05.2005 tarihinde), ölümlü trafik kazası meydana geliyor. 03.03.2011'de uzamış ceza zamanaşımını dikkate alıp maddi-manevi tazminat davası açıyorum. Hakim, duruşma esnasında şifahî olarak, "...ceza davasında şahsi hak talebinde bulunulmamış..." diyor.
Ancak gerek eski T.C.K. m.111, gerekse yürürlükteki T.C.K. m.73 "...ceza davasında şikayetten vazgeçip de, ayrıca şahsî hak taleplerinden vazgeçilirse, artık bu taleplerle ilgili hukuk davası açılamaz..." diyor. Başka bir deyişle, ceza davasında bırakın şahsi hak talep etmeyi, şikayetten vazgeçilse bile, eğer müşteki ayrıca ve açıkça şahsi haklarından da feragat etmiyorsa, şahsi haklarından vazgeçmemiş oluyor. Bildiğim kadarıyla müvekkilim ceza davasında şikayetinden ve şahsi hak taleplerinden vazgeçmiş değil, ama bunun yanında ceza davasında ayrıca bir şahsi hak talebinde de bulunmamış. İncelediğim eski Yargıtay kararlarında "...ceza davasında şahsi hak talep edilmemiş ise ceza davasından sonra hukuk mahkemesinden bu haklarını talep edemezler..." şeklinde görüşler var.

Ceza davasında şahsi hak talep etmemiş olmak, uzamış zamanaşımı süresi içerisinde, hukuk davasında bunu talep etme hakkını engeller mi? (Hatırlatma: söz konusu haksız fiil, 26.05.2005 tarihinde, yani eski T.C.K. yürülükteyken vuku buluyor)

Bu konuda fikri, tecrübesi veya elinde bu konuya ilişkin Yargıtay kararı olan meslektaşlarımın paylaşımlarını bekliyorum. Teşekkürler.

Sayın Toksöz,

Yukarıya alıntıladığım kararlarda, "şikayetten vazgeçme" olması, "Bunun hakim önünde yapılması" ve aynı zamanda davanın "bu vazgeçme nedeniyle" düşmesi gerekmektedir. Anlatımızdan bu 3 şartın birlikte gerçekleşmediği, anlaşılmaktadır.