Mesajı Okuyun
Old 22-02-2012, 18:09   #6
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Av. Tuğba K.,

Alıntı:
Yazan Av. Tuğba K.
...Paylı mülkiyetli taşınmaz için açacağımız ortaklığın giderilmesi davasına konu taşınmaz üzerine müvekkil bir inşaat yapmaya başlamış ve tüm paydaşların onayı olmadığından(1) ve gerekli diğer işlemler yapılmadığından (2) inşaat mühürlenmiş durumda...

(1)TMK m.692: "Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.
Paylar üzerinde taşınmaz rehni veya taşınmaz yükü kurulmuşsa, paydaşlar malın tamamını benzer haklarla kayıtlayamazlar." düzenlemesi mucibince sözleşme geçersiz görünüyor; diğer paydaşların onayını alma imkanı var mı?

(2) 3194 S.K. m.32/1'e binaen mühürleme mi söz konusu?

3194 S.K. m.32: "...Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister.

Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir..."

müvekkiliniz, yapı için ruhsat alamıyor mu?

P.S 1: 3194 S.K. m.32/son: "Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir." + 3194 S.K. m.42

P.S 2: Ortaklığın giderilmesi davasından bahsettiğinize göre inşaatın seviyesi nedir, bitmiş mi? veya?

Saygılar...