Mesajı Okuyun
Old 22-02-2012, 12:50   #1
svejk

 
Varsayılan şirketin müşterek temsili - sadece bir temsilcinin senede paraf atması tahrifat sayılır mı?

muhterem meslektaşlar,

bir bonoya istinaden müvekkile borçlu bulunan şirketin iki yetkili müdürü vardır. ticaret siciline göre şirket, bu iki müdür tarafından müştereken temsil edilmektedir ve bu bağlamda şirket adına keşide edilen bir senette iki müdürün de imzası yoksa senet şirketi bağlamaz.

eldeki bononun borçlu hanesinde borçlu şirketin kaşesi üstünde iki müdürün de imzası bulunmaktadır. ayrıca bu şahıslar kefil hanesine isimlerini tek tek yazarak imza da atmışlardır. ancak ocak ayına vadeli olarak keşide edilmişse de ocak ibaresinin üstü çizilerek şubat yazılmış, bu değişikliği belirtmesi için müdürlerden biri de vade bölümüne paraf atmıştır.

borcun ödenmemesi üzerine müvekkil tarafından takip başlatılmış, borçlu şirket de senette tahrifat olduğunu zira vade hanesindeki değişikliğin geçerli olabilmesi için müdürlerin ikisinin de imzalarının bulunması gerektiğini ileri sürerek itiraz etmiştir.

buna göre;

1- müdürlerden sadece birinin paraf atmış olması senette tahrifat anlamına gelir mi? bu senet şirketi bağlamaz mı? konuyla ilgili yargıtay kararı var mıdır?

2- kefil hanesine isimlerini yazıp imza atan müdürler, imzaların istiklali prensibi mucibince ferden de senetten sorumlu değiller midir?

3- 1 ve 2. soruların cevapları olumsuzsa yalnızca hem keşideci, hem kefil, hem de paraf sahibi olarak senede imza atan müdürün sorumluluğuna gidilemez mi?