Mesajı Okuyun
Old 21-02-2012, 15:59   #3
RuzgarEzel

 
Varsayılan

Elbirliği halindeki mülkiyetin ortağının alacaklısının icra hukuk mahkemesinden alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabileceği, birden fazla taşınmazın elbirliği halinde mülkiyeti söz konusu ise, dava tarihindeki borçlu ortağın payına isabet eden değerler itibariyle taşınmazın miktarının tespit olunması ve borca yetecek taşınmaz veya taşınmazların ortaklığının giderilmesi, fazla kısımlara ilişkin açılan davanın reddedilmesi gerekeceği-



Uyuşmazlık, alacak nedeni ile davalılar hissesine intikal edecek üç parça taşınmazdaki ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne, her üç taşınmazın satılarak ortaklığının giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalı T. K. vekili tarafından temyiz edilmiştir.



Borçlu A.İ.Ü., alacaklısı H.İ.Ü. alacağını tahsil etmek amacı ile icra hukuk mahkemesinden aldığı yetki belgesine dayanarak

borçlunun ortağı olduğu 171, 905 ve 2495 parsel nolu taşınmazların satılması için ortaklığın giderilmesi davası açmıştır.

Elbirliği halindeki mülkiyetin ortağının alacaklısı icra hukuk mahkemesinden alacağı yetki belgesine dayanarak borçlunun ortağı olduğu taşınmaz için ortaklığın giderilmesi davası açabilir. 14.04.1943 gün ve 15/48 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararma göre yetki belgesinin icra hukuk mahkemesinden alınması zorunludur. İcra memurunun böyle bir yetki belgesi verme hakkı yoktur. Tetkik merciinden belge alınmadan doğrudan doğruya veya İcra müdürünün verdiği belgeye dayanılarak dava açılması halinde dava reddedilmez, yetkili merciinden gerekli belge alınmak üzere davacıya süre verilmesi gerekir.



Alacaklı tarafından ortaklığın giderilmesi davasının açılması halinde borçlu ortak dahil tüm elbirliği halindeki iştirakli ortakların davaya dahil edilmesi zorunludur.



Davada iştirakli ortağın borç miktarının saptanması, dava konusu taşınmaz birden fazla ise dava tarihindeki borçlu ortağın payına isabet eden değerler itibariyle taşınmaz miktarının tespit olunması gerekir. Bunun sonucu borca yetecek taşınmaz veya taşınmazların ortaklığının giderilmesi fazla kısımlara ilişkin açılan davanın reddedilmesi gerekir.



Olayımıza gelince; davacı alacaklı H.İ.Ü. kavalı borçlu A.İ.Ü. hakkında, S. 2. İcra Müdürlüğünün 2005/2711 esas sayılı icra dosyası ile 8,200.-YTL asıl alacak 3,120.-YTL faiz olmak üzere toplam 11,940,-YTL alacağın tahsili için icra takibi yapmış ve yetki belgesine dayanarak davalı borçluya babası O.Ü.'dan kalan dava konusu üç parça taşınmazın ortaklığının giderilmesini istemiştir. Mahkemece yerinde yapılan keşif sonucu taşınmazların değerleri ayrı, ayrı tespit edilip her üç taşınmazın ortaklığın satılarak giderilmesine karar verilmiştir. Oysa yukarıda açıklandığı üzere öncelikle haciz konusu borcun son zamanda ulaştığı miktarın ilgili icra müdürlüğünden sorulup bu miktarı karşılamaya yetecek sayıda taşınmazın satışına karar verilmesi gerekirken bu yön üzerinde durulmadan ve araştırma yapılmadan her üç taşınmazın da yazılı şekilde satışına karar verilmesi doğru değildir.



Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.



6. HD. 06.10.2008 T. E: 9044 K: 1040