Mesajı Okuyun
Old 20-02-2012, 10:34   #8
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av_ayşe
ikinci şirket hakkında yasaklama kararı verilmediğinden ihaleye katılsa; yasaklı sayılarak ihale dışı bırakılabilir mi?
Yasaklama kararını ihale yapan kurum veya kuruluş veremez.

İhale dışı bırakmanın koşulları bulunmaktadır: Bu koşullar arasında dediğiniz durum bulunmamaktadır. İkinci Şirket hakkında yasaklama kararı olması gerekir. Şirketin ortağının yasaklı olması (şirket hakkında ayrıca bir yasaklama kararı alınmadan) şirketi kendiliğinden yasaklı hale getirmez.

Ancak Kanun'un 58.maddesinin 3.fıkrasına göre "İhale sırasında veya sonrasında bu fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler, idarelerce o ihaleye iştirak ettirilmeyecekleri gibi yasaklama kararının yürürlüğe girdiği tarihe kadar aynı idare tarafından yapılacak sonraki ihalelere de iştirak ettirilmezler."

İhaleyi yapan idare yasaklama kararı verilmesi gereken ikinci şirketi 3. fıkrada belirtilen "bu fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler" kapsamında görürse ihale dışı bırakabilir.

Ben 3.fıkranın sadece "bu fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler" ile sınırlı uygulanması gerektiğini, yasaklama kararı verileceklerin bu kapsamda düşünülerek ihale dışı bırakılmaması gerektiği görüşündeyim.

Özellikle 45 günlük yasaklama süresi geçmiş ise artık idarenin bu yetkisini kullanması Kanun'a da aykırı olur.