Mesajı Okuyun
Old 16-02-2012, 10:27   #3
Av. Öznur Aktürk

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Fcgungor
Üstadlar,

Konuyla ilgili çok fazla başlık olduğunun farkındayım. Ancak net bir cevap bulamadığım için kendi somut olayımı anlatarak, çözüm aramak istedim.

Müvekkil, bir hastanede doktorluk yapmakta iken ücreti SGK'ya 3500-TL üzerinden bildirilmiştir. Ancak, esas ücreti 12.000-TL'dir. Hizmet tespit davasının "sigortasız çalıştırılan işçilerin, sigortalılığının tespiti" amacıyla açıldığını düşünerek, direk olarak iş mahkemesine açılacak ücret alacağı davasında GERÇEK MAAŞIN TESPİTİNİ de talep edebilir miyiz? ( Tanık, meslek kuruluşu sorgulaması delilleriyle beraber.)

Ve ya yeni HMK ile beraber görülen mantıklı bir yol olarak, öncelikle tespit davası açarak, tespit edilen ücreti ilamsız takibe koyma ihtimali de mevcut. Bu durumda açılacak davanın adı yine "hizmet tespit davası" mı olacaktır?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Sayın fcgungor,
İş Mahkemesinde açacağınız işçilik alacağı davasında meslek kuruluşundan yapılacak sorgulama, varsa gerçek maaşı ve/veya elden yapılan ödemeleri gösteren belgeler, tanık anlatımları gibi delillerle müvekkilinizin gerçek ücreti tespit edilecek ve alacak tutarı buna göre hesaplanacaktır. Bu sebeple işçilik alacağına ilişkin davadan önce gerçek ücretin belirlenmesi yönünden bir tespit davası açmanıza lüzum bulunmamaktadır.
Saygılarımla.