Mesajı Okuyun
Old 14-02-2012, 10:10   #1
svejk

 
Varsayılan ticari defterlerin delil olma gücü - teslim edilip edilmediği ispatlanmamış bir faturaya dayalı alacak

muhterem meslektaşlar,

sonradan dahil olduğumuz bir itirazın iptali davasında karşı taraf/davacının ticari defterleri bilirkişi incelemesinden geçmiş ve bunların davacı lehine kesin delil teşkil ettikleri sonucuna varılmıştır. müvekkilin defter ve kayıtlarına dair incelemeyse her nasılsa yevmiye defteriyle sınırlı kalmış. (detaylara hakim değiliz, yargılama devam ederken vekalet aldık. öyle ki önceki vekil cevap dilekçesi dahi sunmamış!) ancak müvekkilin yevmiye defteri de usulünce tutulmuştur.

davacı, alacağını bir faturaya dayandırmaktadır ki müvekkil de bu faturanın ve fatura konusu malların kendisine hiç teslim edilmediği iddiasındadır. fatura üzerinde imzası bulunan ve faturayı müvekkil adına aldığı iddia edilen şahıssa müvekkilin çalışanı ya da yetkili temsilcisi değildir. (sgk kayıtları tarafımızdan mahkemeye sunulmuştur.)

sonuç olarak mahkeme, davacı lehine karar vermiştir. ancak faturanın ve fatura konusu malların müvekkile teslim edilip edilmediği bir muamma olarak duruyor.

sorum şu: davacının ticari defterleri usulünce tutuldukları için kesin delil teşkil ediyorsa, bu onun dava konusu faturayı müvekkile teslim edip etmediği noktasında ispat yükünden kurtulduğu anlamına gelir mi? bu hususla alakalı bildiğiniz yargıtay kararları var mı?