Mesajı Okuyun
Old 14-02-2012, 00:17   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Nur Deniz,

Alıntı:
Yazan Nur Deniz
Eşlerin 2 si birinin, 1 i diğerinin olmak üzere 3 çocukla evlenirler. Ancak zaman geçtikten sonra diğer eş , eşinin kusurlarını ispatlar ve ayrılır. Sonuçta aralarında güçlü bir bağ bulunan en küçük çocuğu görmek ister, ve kendisinde bulunan çocuk arasında da çok güçlü bir bağ bulunan kardeş de görüş istemektedir.

Evde kalan ve hem anne yerine koyduğu annesinden ve abisinden ayrılan çocuk, psikolojik olarak yıkıma uğramış ve parmak uçları da aşırı stresten dolayı egzama oluşmuştur.

Bu durum doktor raporu ile tespit edilirse, üvey çocuk için kişisel ilişki tesis edilir mi?

Türk Medeni Kanunu'nun 325. maddesine göre: "Olağanüstü haller mevcutsa, çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı diğer kişilere, özellikle hısımlarına da tanınabilir.

Ana ve baba için öngörülen sınırlamalar üçüncü kişiler için kıyas yoluyla uygulanır."

Maddenin gerekçesi şu şekildedir: "Yürürlükteki Kanunda mevcut olmayan ve İsviçre Medenî Kanununun 274a maddesinden alınan bu maddede, ana ve baba dışında kalan üçüncü kişilerin, özellikle de hısımların, olağanüstü sebeplerin varlığı hâlinde ve çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde, çocuk ile kişisel ilişki kurabilecekleri hükme bağlanmaktadır. Madde, bugün sadece büyükana ve büyükbabaların torunlarıyla kişisel ilişki kurma hakları açısından bir Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararıyla sonuca bağlanmış olan bir sorunu, üçüncü kişilerin çocuk ile kişisel ilişki kurmaları için gerekli olan koşulları da belirten bir Medenî Kanun hükmüyle açıklığa kavuşturmak amacını taşımaktadır.

İkinci fıkrada, ana ve babanın çocuk ile kişisel ilişki kurma haklarıyla ilgili sınırlamaların burada da kıyas yoluyla uygulanacağı belirtilmiştir."

Bu durumda:
Olağanüstü hallerin varlığı ispatlanırsa (ki zor olan budur)
+
çocuğun menfaatine uygun düşüyorsa;

ana ile baba için öngörülen sınırlamalar dahilinde kişisel ilişki tesisinin mümkün olabileceği kanaatindeyim.

P.S: Madde düzenlemesinde "özellikle hısımlar" ibaresinden mütevellit; maddede düzenlenen şartların gerçekleşmesi halinde; hısım olmayan üçüncü kişilerin de çocukla kişisel ilişki tesisi isteme hakkını haiz olduğu kanaatindeyim. Kaldı ki; somut anlatımınızda her ne kadar boşanmış da olsalar diğer eşin çocuğu ile istemde bulunacak eş arasında kayın hısımlığı da devam etmektedir:
Türk Medeni Kanunu m.18: "Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur.
Kayın hısımlığı, kendisini meydana getiren evliliğin sona ermesiyle ortadan kalkmaz."

Saygılar...