Mesajı Okuyun
Old 12-02-2012, 10:42   #34
Hak Hukuk

 
Varsayılan

Sayın Saltık, açıklamalarınızla bu forumun açılıp genişlemesine çok önemlikatkılar yaptınız. Bu verimli katkı sayesinde bir sorumu açma cesaretibulmuştum. Sayın Aladağ’la olan güzel tartışmanızla ilgili sanki bir oy vermekgibi bir görevle karşı karşıya hissediyor insan kendini. Sizin belirttiklerinizolması gereken hukuk olarak yerinde olabilir. Avukatlık Kanununun “AvukatlıkÜcreti” bölümündeki hükümler hep birlikte değerlendirildiğinde, sayın Aladağ’ınbakışı yerli yerine oturuyor. Çünkü uygulanacak olan, olması gereken hukukdeğil, mer’i hukuktur.:
Avukatlık ücreti
Madde 164 –Avukatlık ücreti,avukatın hukukî yardımının karşılığı olan meblâğı veya değeri ifade eder…
Dava sonunda, kararla tarifeyedayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, işsahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.
Ücret dolayısiylemüteselsil sorumluluk:
Madde 165 –İş sahibinin birdençok olması halinde bunlardan her biri, sulh veya her ne suretle olursa olsuntaraflar arasında anlaşmayla sonuçlanan ve takipsiz bırakılan işlerde her ikitaraf avukat ücretinin ödenmesi hususunda müteselsil borçlu sayılırlar.
Avukatın hapishakkı ve avukatlık ücretinin rüçhanlı bulunması:
Madde 166 – Avukat, müvekkilitarafından verilen veya onun namına aldığı malları, parayı ve diğer her türlükıymetleri, avukatlık ücreti ve giderin ödenmesine kadar, kendi alacağınispetinde elinde tutabilir.
Avukat, sözleşme ile kararlaştırılan vehakim tarafından takdir olunan ücretinden dolayı, kendi çalışması sonucundamüvekkilin muhafaza ettiği veya kazandığı mallar ve davadaki diğer taraftanilam gereğince tahsil edilecek para yahut alınacak mallar üzerinde diğeralacaklılara nazaran rüçhan hakkını haizdir. Rüçhan hakkı, vekaletnamenindüzenlenme tarihine, vekaletname umumi ise iş sahibi adına ücret konusu iştendolayı ilk yapılan resmi baş vurma tarihine göre sıra alır. (Ek cümle :2/5/2001 - 4667/79 md.) İş sahibinin iflası halinde avukatın vekâlet ücretialacağı da rüçhanlıdır. Ancak, 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflâsKanununun 206 ncı maddesinin birinci fıkrası hükmü saklıdır.
Bir ilamın cebri icra yoluyla infazınagirişildiğinde, icra dairesi, takip talebinde bulunan tarafın ilamda adı yazılıolan avukatına, icra emri ile aynı zamanda düzenliyeceği bir bildiriyi, gideritakip talebinde bulunandan alınmak suretiyle, derhal tebliğ eder. Bu bildiritebliğ edilmedikçe icranın sonraki safhlarına geçilemez. Avukata yapılacaktebliğin giderleri hakkında 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 59. maddesihükmü uygulanır.
Avukatın ölümü halinde, mirasçılarınaintikal eden avukatlık ücreti alacakları da, avukat alacakları gibirüçhanlıdır. Şu kadar ki, üçüncü fıkrada yazılı bildirim zorunluğu bu kimselerhakkında uygulanmaz.
İşi sonuna kadartakip etme zorunluluğu ve başkasını tevkil:
Madde 171 – Avukat, üzerinealdığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadartakip eder.
Avukata verilen vekaletnamedebaşkasını tevkile yetki tanınmış ise, yazılı sözleşmede aksine açık bir hüküm olmadıkça,işi başka bir avukatla birlikte veya başka bir avukata vererek takipettirebilir. Vekaletnamede, bunun düzenlendiği tarihten sonra açılacak veyatakip edilecek bütün dava ve işlerde vekalete ve başkasını tevkile genelşekilde yetki verilmişse, avukat, bu tarihten sonraki dava ve işlerdemüvekkilinden ayrıca vekalet almaya lüzum kalmaksızın işi başka bir avukatlabirlikte veya başka bir avukata vererek takip ettirebilir.
İkinci fıkradaki hallerde, avukatınmüvekkile karşı sorumluluğu devam eder. Birlikte takibettiği veya işi tamamendevrettiği avukatların kusurlarından ve meydana getirdikleri zarardan dolayımüvekkile karşı hem şahsen hem de diğer avukatla birlikte müştereken vemüteselsilen sorumludur. Şu kadar ki, bu hüküm, 12 nci maddede yazılı bir işsebebiyle başka bir yerde çalışmak zorunluğunda olduğu için işi tamamenbaşkasına devreden avukatlar hakkında uygulanmaz.
Avukat tarafından işe başka avukatlarteşrik edilmiş ise, avukat bundan dolayı ayrı bir ücret istiyemiyeceği gibi,işi birlikte takip eden avukat da müvekkilden herhangi bir ücret istiyemez. İştamamen başka bir avukata bırakılmış ise, tevkil eden ve tevkil olunanavukatlar ücret sözleşmesindeki miktarı aşmamak şartiyle, harcadıkları mesaiyekarşılık olan ücreti müvekkilden istiyebilirler. Ancak, tevkil eden avukatmüvekkilden peşin ücret almışsa, harcadığı mesaiye karşılık olan miktarınfazlasını tevkil ettiği avukata ödemekle yükümlüdür.
İş sahibinin işibaşka bir avukata vermesi:
Madde 172 – İş sahibi, ilkanlaşmayı yaptığı avukatının yazılı muvafakatı ile, başka avukatları da işinkovuşturma ve savunmasına katabilir.
İş sahibi, ilk avukatın muvafakatınıkendisine tevdi veya tebliğ edilecek bir yazı ile en az bir haftalık sürevererek talep eder. Avukat bu süre içinde cevap vermemişse muvafakat etmişsayılır.
İlk avukatın muvafakat etmemesihalinde, vekalet akdi kendiliğinden sona erer. İş sahibi, muvafakat etmiyenavukata ücretin tamamını ödemekle yükümlüdür.
İlk avukatın muvafakatı ile işin başkaavukatlar tarafından da takibi halinde iş sahibi, ilk avukatın ücretindenkısıntı yapamaz. Bu halde avukatların müvekkile karşı sorumluluğu konusunda 171inci maddenin üçüncü fıkrası hükmü uygulanır.
Avukatlık ücretininbelli bir işe hasredilmesi:
Madde 173 – Sözleşmede aksinebir hüküm yoksa, kararlaştırılan avukatlık ücreti yalnızca avukatın üzerinealmış olduğu işin karşılığı olup, mukabil dava, bağlantı ve ilişki bulunsa bilebaşka dava ve icra kovuşturmaları veya her türlü hukuki yardımlar ayrı ücretetabidir.
Avukata tevdi edilen işin yapılmasıveya yapıldıktan sonra sonucunun alınması için gerekli bütün vergi, resim, harcve giderler iş sahibinin sorumluluğu altında olup, avukat tarafından ilkistekte avukata veya gerektiği yere ödenir. Bu harcamaların avukat tarafındanyapılabilmesi için, yeteri kadar avansın iş sahibi tarafından verilmiş olmasıgerektir. Avukatın iş için yapacağı yolculuk masrafları ve bulunduğu yerdenayrılma tazminatı, anlaşma gereğince iş sahibi tarafından ayrıca ödenir. Bugiderler peşin olarak ödenmedikçe avukat yolculuğa zorlanamaz. Bu hükmün aksinesözleşme yapılabilir.
Avukatın işitakipten vazgeçmesi, azli ve ücretin gününde ödenmemesi:
Madde 174 – Üzerinealdığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücretistiyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır.
Avukatın azli halinde ücretin tamamıverilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş iseücretin ödenmesi gerekmez.
Anlaşmaya göre avukata peşin verilmesigereken ücret ödenmezse, avukat işe başlamakla zorunlu değildir. Bu sebepledoğabilecek her türlü sorumluluk iş sahibinindir. Yazılı sözleşmedeki diğerödeme şartlarının yerine getirilmemesinden dolayı avukat işi takip etmek ve sonucunuelde etmekten mahrum kalırsa sorumluluk bakımından aynı hüküm uygulanır.