Mesajı Okuyun
Old 11-02-2012, 19:23   #2
Av.Evren Akçay

 
Varsayılan

Devredilen işyerlerinde devreden eski işverenin ödememiş olduğu prim borçları, gecikme zamları ve bunların faizleri bakımından devreden işveren devralan işverenle birlikte müteselsilen sorumlu olur. Bu durum işçilerin işyeri devirlerinden dolayı korunması amacıyla getirilmiştir. İşyeri devirlerinde işyeri devirlerinin bildirim zorunluluğu vardır. Bu bildirimin yapılmaması halinde idari para cezası da söz konusudur.
5510 sayılı Kanunun 93/2. maddesine göre;Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.
kanaatimce ; devreden işveren bakımından SGK ya karşı sorumlulukta 2 yıllık süre değilde 5510 sayılı Kanunun 93. maddesinde belirtilen 10 yıllık süre geçerlidir. Zira 5510 Kanunundaki düzenleme özel bir düzenlemedir. Devreden işveren sadece kendi dönemindeki prim borçlarından 93. madde deki zamanaşımı süresince sorumlu olacaktır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi pazartesi günü ekleyebilirim.
Bu konuda Sayın Ercüment ÖZTÜRK'ün TÜHİS Şubat-Mayıs 2006 dergisinde açıklayıcı bir makale var. Okumanızı tavsiye ederim.