Mesajı Okuyun
Old 10-02-2012, 10:02   #11
remedy

 
Varsayılan

merhaba,ben de bu konuyu araştırıyorum.benim olayımda da işçiye emekli aylığı bağlanıyor,işçiye kıdem tazminatı ödeneceği söyleniyor ,bu sırada işçi 7 ay kadar daha çalışıyor,ama ne ücret ne kıdem tazminatı alamıyor.şimdi sözleşmeyi ne sabeple feshedeceğini anlamaya çalışıyorum.

İşçinin emekli olmak için işten ayrılması ile her emekli olanın kıdem tazminatı alabilmesi farklı olmalı.ama aşağıdaki kararı ben mi yanlış yorumluyorum.Benim anladığım "emekli olup bunu bildirmeyip çalışmaya devam etsen de kıdem tazminatını emeklilik sebebiyle alırsın."oldu

Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi'nin E: 2003/6133, K: 2003/18807, T: 6.11.2003 tarihli kararına göre ;

YARGITAY KARARI

1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Davacı işçinin 16.11.2000 tarihinde emekli olmak üzere Sosyal Sigortalar Kurumu'na başvurduğu yaşlılık aylığı bağlandığı ve 14.2.2001 tarihinde hizmet akdinin işverence haklı sebeple feshedildiği uyuşmazlık konusu değildir. Bu durumda emeklilik öncesi ile emekli olduktan sonraki çalışması ayrı bir hizmet akdi kabul edilmelidir. Emekli olmak için başvurduğu süreye kadar olan kıdem tazminatı isteğinin hesaplanarak hüküm altına alınması gerekirken bu isteğin de reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 6.11.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.