Mesajı Okuyun
Old 08-02-2012, 00:48   #1
avsafran

 
Varsayılan hisseli taşınmazın kamulaştırması

Olayın Özeti;
Taşınmaz şehir merkezinin en önemli bir yerinde bulunan ve yaklaşık 30 Hissedarı bulunan 4 dönümlük bir taşınmazdır. İdare söz konusu yerin kamulaştırmasına ilişkin olarak dava açmış ve tüm hissedarlara dava dilekçesi gönderilmiştir. hissedarların bir kısmı yurtdışında bir kısmı ölmüş ve bir kısmı şehir dışındadır.Taşınmaz şehir merkezinde ve önemli bir cazibe noktasında olduğundan içinde irili ufaklı 15-20 dükkan bulunmaktadır. Hissedarların ellerinde tapular hisse tapu şeklinde bulunmaktadır.
1- Böyle bir kamulaştırma davasında taraf teşkilinin sağlanma zorunululuğu varmıdır? İdare taraf teşkilini sağlamaksızın söz konusu dükkanların boşaltılmasını sağlayabilir mi?
2- Taşınmaz üzerinde kimi dükkanların değeri çok daha kıymetli kimileri arka tarafda kaldığından daha az kıymetlidir. Bu durumda değer tespiti yapılırken her kişinin kendi kullandığı payına tekabül eden metre kare bazında değeri mi alır yoksa her dükkanın bedeli ayrı olarak değerlendirilip ona göre mi değer biçilir.
3- Emsal satışlar bulunmakta ancak tapu harç masrafını düşük göstermek adına satıi değerleri düşük olarak belirtilmiştir. Kamulaştırma bedeli tespit edilirken bu değerler mi rayiç alınır yoksa bu dükkanların gerçek değerleri mi esas alınır.