Mesajı Okuyun
Old 06-02-2012, 16:04   #4
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan berberhukuk
çok teşekkür ederim. Ama şimdi tebligatta nasıl bir yol izyeceğiz ? O evrak posta kutusunda Almanya hukukuna göre tebliğ edilmiş sayılıyor ki böyle bir cevap verdiler herhalde. Yani yazının cevabında tebliğ edilmiştir yerine bırakılmıştır. yazılmış. Bu bence de tebligat olmaz. Orada muhtarlık müessesesi yok herhalde.

Bu durumda tebligat, tebligat yapılacak kişinin Türk veya yabancı olmasına göre değişik usulde yapılacak olup, 7201 sayılı Tebligat Yasası'nın 25 ve 25/a maddelerini ve bu maddelere bağlı Yargıtay Kararlarını incelemenizi öneririm. Saygılar.


YABANCI MEMLEKETTE TEBLİGAT USULÜ

MADDE 25 - Yabancı memlekette tebliğ o memleketin salahiyetli makamı vasıtasıyla yapılır. Bunun için anlaşma veya o memleket kanunları müsait ise, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu tebligat yapılmasını salahiyetli makamdan ister.

Kendisine tebliğ yapılacak kimse Türk vatandaşı olduğu takdirde tebliğ o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu vasıtasıyla da yapılabilir. (...)

(Madde 25 in 2. fıkrası, 27.3.2003 tarih ve 25061 sayılı R.G.'de yayımlanan, 19.3.2003 tarih ve 4829 sayılı kanunun 18. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.)

Yabancı memleketlerde bulunan kimselere tebliğ olunacak evrak, tebligatı çıkaran merciin bağlı bulunduğu vekâlet vasıtasıyla (Değişik ibare: 4829 - 19.3.2003 / m.19) "Dışişleri Bakanlığı"na, oradan da memuriyet havzası nazarı itibare alınarak ilgili Türkiye Elçiliğine veya Konsolosluğuna gönderilir.

(Ek fıkra: 3220 - 6.6.1985) Şu kadar ki, Dışişleri Bakanlığının aracılığına lüzum görülmeyen hallerde tebligat evrakı, ilgili Bakanlıkça doğrudan doğruya o yerdeki Türkiye Büyükelçiliğine veya Başkonsolosluğuna gönderilebilir.

SİYASÎ TEMSİLCİLİK ARACILIĞIYLA YABANCI ÜLKEDEKİ TÜRK VATANDAŞLARINA TEBLİGAT:

MADDE 25/a - (Ek: 4829 - 19.3.2003 / m.8) Yabancı ülkede kendisine tebliğ yapılacak kimse Türk vatandaşı olduğu takdirde tebliğ o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu aracılığıyla da yapılabilir.

Bu hâlde bildirimi Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu veya bunların görevlendireceği bir memur yapar.

Tebliğin konusu ile hangi merci tarafından çıkarıldığı bilgilerinin yer aldığı ve otuz gün içinde başvurulmadığı takdirde tebliğin yapılmış sayılacağı ihtarını içeren bildirim, muhataba o ülkenin mevzuatının izin verdiği yöntemle gönderilir.

Bildirimin o ülkenin mevzuatına göre muhataba tebliğ edildiği belgelendirildiğinde, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurulmadığı takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapılmış sayılır. Muhatap Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna başvurduğu takdirde tebliğ evrakını almaktan kaçınırsa bu hususta düzenlenecek tutanak tarihinde tebliğ yapılmış sayılır. Evrak bekletilmeksizin merciine iade edilir.

(Ek fıkra: 6099 - 11.1.2011 / m.7 / Yürürlük / m.18/ç ) Bu maddeye göre kazaî merciler tarafından çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğuna gönderilebilir.