Mesajı Okuyun
Old 04-02-2012, 18:36   #1
avenginakbaba

 
Varsayılan HMK 115/2 ve yeni Borçlar Kanunu 158 Madde ilgili midir?

6100 sayılı yasanın 115/2 maddesi: .... "Ancak dava şartı noksanlığı giderilmesi mümkün ise bunun giderilmesi için kesin süre verilir. bu süre içerisinde dava şartı noksanlığı giderilmemiş ise davayı dava şartı yokluğu nedeni ile USULDEN REDDEDER" demektedir.

818 Sayılı Borçlar Kanunu 137 ( Yeni Borçlar Kanunu 158. Madde):"Dava veya def’i; mahkemenin yetkili veya görevli olmaması ya da düzeltilebilecek bir yanlışlık yapılması yahut vaktinden önce açılmış olması nedeniyle reddedilmiş olup da o arada zamanaşımı veya hak düşürücü süre dolmuşsa, alacaklı altmış günlük ek süre içinde haklarını kullanabilir." demektedir.

Yargıtay ise kökleşmiş içtihatlarında, ... davanın açılmamış sayılması... durumunda BK 137. maddenin uygulanamayacağını söylemektedir.

Ancak 6100 sayılı yasa gider avansının yatmaması durumunda, davanın açılmamış sayılmasına değil ususlden reddedileceğine dair hüküm koymuştur ve bu hüküm 119/2 madde de ki :dava dilekçesi şartlarında ki eksiklikten bahsederken.... "bu süre içerisinde eksikliğin tamamlanmamış sayılması halinde dava açılmamış sayılır." diyerek belirtmiş ve yatırılması gereken gider avansı 119. madde de değil 115. madde de sayılmıştır.

bilindiği gibi, verilen süre içerisinde gider avansı yatırılmaz ise, dava usulden reddedilecek ve usulden reddolunan dava zamanaşımını kesmeyecektir. işte bu noktada, usulden red işlemi kesinlendikten sonra BK 137. maddeden faydalnmak olanaklı mıdır?