Mesajý Okuyun
Old 04-02-2012, 01:47   #35
Hak Hukuk

 
Varsayýlan Eski memurlarýn ikramiye Haklarý Kuþa Çevrildi

6270sayýlý Kanun (26.01.2012 Tarihli Resmi Gazete)
MADDE1 8/6/1949 tarihlive 5434 sayýlý Türkiye Cumhuriyeti Emekli SandýðýKanununun 89 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 89 Hizmet sürelerinintamamý bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlýSosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun geçici4 üncü maddesi kapsamýnda geçenlerdenemekli, adi malullük veya vazife malullüðü aylýðýbaðlanan veyahut toptan ödeme yapýlanasker ve sivil tüm iþtirakçilere, her tam fiili hizmet yýlýiçin aylýk baðlamaya esas tutarýn bir aylýðýemekli ikramiyesi olarak verilir.
Birinci fýkra kapsamýnagirmemekle birlikte, bu Kanun ve/veya 5510 sayýlýKanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýnda hizmetibulunanlardan mülga 2829 sayýlýSosyal Güvenlik Kurumlarýna Tabi Olarak GeçenHizmetlerin Birleþtirilmesi Hakkýnda Kanunun 8 incimaddesi uyarýnca birleþtirilen hizmet süreleriüzerinden emeklilik, yaþlýlýkya da malullük aylýðý baðlananlara ise; bu Kanun veya 5510 sayýlýKanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinetabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluþ ve ortaklýklardageçen çalýþmalarýnýn, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayýlýÝþKanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kýdem tazminatýnahak kazanma þartlarýna uygun olarak sona ermiþ olmasýþartýylaemekli ikramiyesi ödenir.
Ýkinci fýkra uyarýnca ödenecek emekli ikramiyesi, bu Kanun veya 5510 sayýlýKanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýna giren görevlerdegeçen her tam fiili hizmet yýlýile sýnýrlý olarak bu görevlerden ayrýldýklarýtarihteki emeklilik keseneðine esas aylýk tutarýüzerindenve aylýðýn baþlangýç tarihindeki katsayýlar dikkate alýnaraködenir. Mülga 2829 sayýlýKanunun 12 nci maddesinin birinci fýkrasýnýnbirinci cümlesi ile üçüncüfýkrasýnýn son cümlesinin bu maddeye aykýrýhükümleri uygulanmaz.
Yukarýdaki fýkralaragöre verilecek emekli ikramiyesinin hesabýnda30 fiili hizmet yýlýndan fazla süreler ile mülga2829 sayýlý Kanunun 8 inci maddesi uyarýncabirleþtirilen hizmet süreleri üzerindenaylýk baðlananlara ödenecek emeklilikikramiyesinin hesabýnda bu Kanun veya 5510 sayýlýKanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinetabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluþ ve ortaklýklardageçen ve 1475 sayýlýKanunun 14 üncü maddesine göre kýdemtazminatýödenmesini gerektirmeyecek þekildesona eren geçmiþ hizmet süreleri ve her nesuretle olursa olsun evvelce iþ sonu tazminatý veya bu mahiyetteolmakla birlikte baþka bir adla tazminat ödenen süreleriile kýdem tazminatý ya da emekliikramiyesi ödenmiþ olan süreleri dikkate alýnmaz. Ancak, mülga2829 sayýlý Kanun hükümleri uygulanmýþ olmakla birlikte, buKanun veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4 üncümaddesi kapsamýnda hizmetleri arasýnda baþkabir sigortalýlýk hali kapsamýnda çalýþmasýbulunmayanlarýn emekli ikramiyesine esas fiili hizmet sürelerininhesabýnda, 1475 sayýlýKanunun 14 üncü maddesindeki þartlar aranmaz.
Emekli ikramiyesinin hesabýnaesas hizmet süresinin tespitinde dikkate alýnmaküzere, emeklilik veya malullükaylýðý baðlanmasý dýþýnda herhangi bir sebeple görevlerisona erenler için, görevin sona erme sebebinin bu durumu kanýtlayanbelgelerle birlikte yazýlý olarak kuruma bildirilmesi ve bunlarýnözlük dosyasýnda saklanmasý zorunludur. Buzorunluluða uymayanlar ikinci fýkra hükümlerindenyararlandýrýlmazlar.
Ýþtirakçilerden, kanunlarla belirlenen bekleme sürelerisonunda kadrosuzluk veya yaþ haddi sebebiyle emekliye sevk edilenler ve vazifemalullüðü hükümlerine göre vazife malullüðüaylýðý baðlananlar ile ölümsebebiyle haklarýnda emeklilik iþlemi uygulananlara; buKanuna göre aylýða hak kazandýklarýtarihi takip eden üç ay içinde emekli ikramiyesinin hesaplanmasýnaesas alýnan katsayýlarda meydana gelecekartýþ nedeniyle oluþacak ikramiye farklarýile ilk mali yýlýn birinci ayýnda katsayýlardýþýndaki diðer unsurlarda meydana gelecek artýþa,bu tarihte yürürlükte olan katsayýlar uygulanmaksuretiyle bulunacak ikramiye farklarý, emekli ikramiyesiile ilgili hükümlere göre ayrýca ödenir. Ancak, aylýða hak kazandýklarýtarihi takip eden üç ay içinde katsayýlarda artýþyapýlmadýðý takdirde, müteakiben katsayýlardaaltý ay içinde yapýlacak ilk artýþtan doðanikramiye farklarý da bunlara ayrýca ödenir.
Emekli, adi malullükveya vazife malullüðü aylýðý baðlanmadan veyahut toptan ödeme yapýlmadanölen iþtirakçiler için yukarýdaki esaslara göre hesaplanacakikramiyenin tamamý, aylýða veya toptan ödemeye hak kazanan dulve yetimlere, bu Kanunun mülga 68 inci maddesinde gösterilen hisseleriyleorantýlý olarak ödenir.
Emekli ikramiyesini aldýktansonra yeniden iþtirakçi durumuna girenlerin tekrar emekliye ayrýlmalarýnda,sadece sonradan geçen hizmetlerine karþýlýkyukarýdaki esaslara göre emekli ikramiyesi ödenir.Þu kadar ki, evvelce verilmiþolan ikramiye ile sonradan geçen hizmetler için ayrýcatahakkuk ettirilecek ikramiyenin hesabýna esas alýnanfiili hizmet süreleri toplamý, 30 yýldanfazla olamaz ve evvelce 30 hizmet yýlýiçin emekli ikramiyesi ödenmiþolanlara hiçbir þekilde ikramiye farkýödenmez.
Bu Kanunun mülga88 inci maddesi kapsamýna girenlerin emekli ikramiyeleri hakkýndada yukarýdaki hükümlere göre iþlem yapýlýr.
Sosyal Güvenlik Kurumuncatahakkuk ettirilmiþ veya ettirilecek emekli ikramiyelerini almadan ölenlerile ölüm tarihinde aylýða müstahakdul ve yetim býrakmadan ölen iþtirakçilerinikramiyeleri, kanuni mirasçýlarýna ödenir.
Bu madde gereðinceSosyal Güvenlik Kurumunca ödenen emekliikramiyeleri, düzenlenecek fatura üzerine Sayýþtayve Danýþtay baþkanlarý için kendi kurumlarý, diðerleriiçin emekliye sevk onayýnýveren kurum tarafýndan karþýlanýr. Özelleþtirilen, faaliyeti durdurulan, kapatýlanveya tasfiye edilen kamu idareleri tarafýndan karþýlanmasýgereken emekli ikramiyesi tutarlarý ise, emekliye sevkonayý aranmaksýzýnve faturasý karþýlýðýnda Hazine tarafýndan karþýlanýr.Bu fýkraya göre Sosyal Güvenlik Kurumuna yapýlacaködemelerin, fatura düzenlenmesini müteakipiki ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarýlmasýzorunludur.
Ölenlerin hak sahiplerine ödenecek emekliikramiyesinin tahsili hakkýnda da yukarýdaki fýkrahükmü uygulanýr.
MADDE2 5434 sayýlýKanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.
GEÇÝCÝ MADDE 223 Bu maddenin yürürlüktarihinden önce, mülga 2829 sayýlýKanunun 8 inci maddesi uyarýnca birleþtirilen hizmet süreleriüzerinden emeklilik, yaþlýlýkya da malullük aylýðý baðlananlar ile ölenlerin haksahiplerine, varsa açtýklarý davalardan vazgeçmeleri ve bu Kanunun89 uncu maddesindeki þartlarýn varlýðý halinde ayný esas ve usuller çerçevesindeemekli ikramiyesi ödenir. Davalardan vazgeçilmesi halinde,mahkemelerce Sosyal Güvenlik Kurumu lehine hükmedilecek vekalet ücretleriKurumca tahsil edilmez.
Bu Kanun veya 5510 sayýlýKanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýnda fasýlalý olarak hizmeti bulunan ve bumaddenin yürürlüðe girdiði tarihte ayný kapsamda çalýþmakta olanlardan, bumaddenin yürürlüðe girdiði tarihten sonra emeklilik, yaþlýlýk, malullük ile dulve yetim aylýðý baðlanacak olanlar hakkýnda 89 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnýnuygulanmasýnda, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önceki fasýlalý hizmetsüreleri için 1475 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesindeki þartlar aranmaz.”