Mesajı Okuyun
Old 30-01-2012, 16:18   #7
Av. R. Onur ÇINAR

 
Varsayılan

Kamu hizmeti kavramını başka bir alanda tartışmaya bırakarak sn. cemil'in "amme hizmeti" anlamında kullandığını belirtmek isterim.

Taksicilerin müşteri yok iken yakmak zorunda oldukları, taksimetre açılması ile sönen tepe lambalarına dikkatinizi çekmek istiyorum.

Olay çok basittir, tepe lambası yanıyorsa taksici çalışmaya hazır, tip sözleşme ile daha önceden belirli ücret mukabilinde ulaşım hizmeti sağlamak için alenen icapta bulunmaktadır.

Aynen levhaya "... TL'ye ... ürünü ... tarafından satılıktır" yazılması gibi.

Bilindiği üzere icap sözleşmenin önemli şartlarını belirterek sadece kabul beyanı eksiği ile karşı tarafa ileten irade beyanıdır.

Taksicinin yapmış olduğu da ulaşım hizmet sözleşmesi için icapta bulunmadır. Nitekim araç, ücret, zaman belirlidir. Önemsiz olan sözleşmenin ifa yeridir. Yolcu ise 2,30 TL açılış ücreti ile km'de 2,00 TL bedelle, binek bir araç içerisinde seyahat etmeyi kabul ederek bu sözleşmeyi kurmuş olur.

Bu genel bilgilere dahil olarak konu hakkında özel düzenlemelerin de olduğu, bu kurala uyulmamanın da cezalandırıldığı malumdur. Gerekli araştırma yapılması ile kaynak norma ulaşılabileceği kanaatindeyim.