Mesajı Okuyun
Old 30-01-2012, 15:55   #5
Av. R. Onur ÇINAR

 
Varsayılan

Hukuk Fak 2. sınıf pdö sıralarından kalan bir bilgime göre serbest meslek icra eden esnaf ve diğer aleni icap sahipleri, kabul anlamına gelen beyandan sonra sözleşmeden dönemez.

Süpermarket tanıtımlarındaki "stoklarla sınırlıdır" - "ilk satılacak 50 ürün için geçerlidir" - "sadece görsel için geçerlidir" - "aksesuarlar fiyata dahil değildir" ibareleri bu uğurda icap değil de icaba davet olarak nitelendirilmesi için eklenen kayıtlardır.

Taksi ücret tarifesi aleni olarak ilan edilmekte, taksicilerin kısa mesafe ulaşımında zarara uğramaması maksadı ile de bir açılış ücreti tanzim edilmekte, yolcunun niteliği ise sözleşmenin icrasında önem arz etmemekte (ulaşım harici kullanım amacında taraflar bu sözleşmeye bağlı kalmamak istememeleri doğaldır) olduğu düşünülerek taksicilerin akit yapma zorunluluğu vardır diyebilirim.

Avukatlık mesleği de bir serbest meslek olmasının yanısı ra sebepsiz reddetme hakkı tanıyan Av. Kanunu bizi bu zorunluluktan kurtarmaktadır. Aksine yorumla da serbest meslek erbablarının akit yapma zorunluluğu bulunduğunu görebiliriz,zira böyle bir zorunluluk olmasaydı kanun koyucu avukatlar için böyle bir istisna getirmezdi.

Sonuç olarak, ulaşım hizmeti sözleşmesinin tüm şartları tip olarak hazır, sapsarı rengiyle yolun sağında duran yahut el kaldırmamızla yanımıza yanaşan taksi ile bizi dilediğimiz yere götürmek üzere anlaşmamız için sadece ulaşım sözleşmesi yapma irademizi aktarmamız gerekmektedir. Ayrıca - şuraya sözü ile sözleşme kurulmuş ve ifa aşamasına geçilmiştir. Bundan sonraki yükümlülükler sözleşmeye aykırılık, taksinin durmayıp es geçmesi ise sözleşme öncesi sorumluluk şartlarına (culpa in contrahendo) aykırılık olarak nitelendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

konu ile ilgili olarak Ankara Üni. Dergisinde yayınlanmış bir makaleyi paylaşmak isterim.

Saygılarımla.
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/281/2554.pdf