Mesajı Okuyun
Old 28-01-2012, 13:18   #2
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan peling
Sayın Meslektaşlarım,
Sitede http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=16005 ve http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=64518 sayfalarını incelediysem de işin içinden çıkamadım, sizlere sormak istedim.
Olayımda yurt dışında kurulu bir firmaya yine yurt dışında makine alım satımı ve aracılığı işleri ile ilgilenen müvekkilim aracılığı ile ülkemizde kurulu bir firmadan makine alınıyor. Müvekkilin olaydaki konumu taraflar arasında aracılık.. Müvekkil ile akdedilen hiç bir sözleşme yok ancak müvekkile komisyon verileceği konusunda taraflar anlaşmış hatta yazılı pazarlık da yapılmış. Neticeten taraflar aralarında akit yapmış ve makine satışı gereği kısmi ödemede de bulunulmuş. Müvekkil komisyonunu yazılı olarak istemişse de taraflar arasındaki akit neticelenmeden komisyon ödenemeyeceği belirtilerek geri çevrilmiş.
Olayı irdelediğimde müvekkilin üzerine aldığı; taraflar arasındaki ilişkiyi kurma yükümünü yerine getirdiği ve komisyona hak kazandığı görüşündeyim yalnız bu görüşümü destekler yasal dayanağı bir kavram kargaşası içersinde olduğumdan bir türlü bulamıyorum.
Olaydaki aracılığı TTK anlamında görüyorum ve ticari işler tellalığı olarak nitelendiriyorum yanılıyor muyum onu bir türlü çözemedim.. BK'ya da arada gidip geldim. Yardımlarınızı rica ediyorum..

Nitelemeniz doğru. TTK 100. maddesinde ticaret işleri tellalı "Taraflardan hiçbirine ticari mümessil, ticari vekil, satış memuru veya müstahdem yahut acente gibi bir sıfatla daimi bir surette bağlı olmaksızın, ücret karşılığında, ticari işlere mütaallik mukavelelerin akdi hususunda taraflar arasında aracılık yapmayı meslek edinen kimse" olarak tarif edilmektedir. Sorunuzda anlattıklarınıza göre müvekkiliniz ticaret işleri tellalıdır ve TTK 106'ya göre ücrete hak kazanmıştır.