Mesajı Okuyun
Old 28-01-2012, 01:49   #4
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Lawyer58
İyi çalışmalar sayın meslektaşlar;

Müvekkil aile sağlık merkezinde hekim olarak görev yapıyor.Aile sağlık merkezinin temizlik işleri için bir temizlik şirketi ile hizmet alımı sözleşmesi imzalıyor.Sözleşmenin süresi doluyor ve yenilenmiyor.Temizlik firmasına ödenmesi gereken her türlü para ödeniyor sağlık merkezinin temizlik şirketine herhangi bir borcu yok.Söz konusu firma sağlık merkezinde temizlik işçisi olarak çalışan şahsın PRİMLERİNİ YATIRMIYOR.

Bunun üzerine SGK söz konusu prim borçlarını müvekkilden talep ediyor.Gerekçe kuruma ödeme yapmadan önce işçinin primlerinin ödenip ödenmediğini her ay sorgulaması ve ödendiğine ilişkin belge alması gerektiği.

Sosyal güvenlik konusunda oldukça tecrübesizim yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler SAYGILAR......

Sayın Arıcı'nın da belirttiği üzere mesnet:

5510 S.K. m.12: "...Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde, iş alan ve bu iş için görevlendirdiği sigortalıları çalıştıran üçüncü kişiye alt işveren denir. Sigortalılar, üçüncü bir kişinin aracılığı ile işe girmiş ve bunlarla sözleşme yapmış olsalar dahi, asıl işveren, bu Kanunun işverene yüklediği yükümlülüklerden dolayı alt işveren ile birlikte sorumludur."

düzenlemesidir.

Sayın byetmez,
Alıntı:
Yazan byetmez
... idare tarafından işverenlerin hakedişleri ödenirken ve kesin teminatları iade edilirken sgk'dan ilişiksizlik belgesi aramarı zorunludur...
bildiğiniz üzere hakediş ödemelerinde "ilişiksizlik belgesi" aranmaz; "prim borcu yoktur" belgesi aranır ve ikisi farklı şeylerdir. Konuyla çok ilintili olmasa da düzeltmek istedim.

+Ek bilgi: uygulamanın aksine işbu "borcu yoktur" yazısı sunma yükümü de "hukuken" yüklenicide değildir. Çünkü işbu yükümlülük: 506 S.K. m.83'e mesnetle hazırlanıp 08.04.1989 T., 20133 sayılı R.G. de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre SGK'nın (o zamanki adıyla SSK'nın) ve 5510 S.K. m.90'a mesnetle hazırlanıp 29.09.2008 T., 27012 sayılı R.G.de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre ise idarenindir.

Saygılar...