Mesajı Okuyun
Old 21-01-2012, 10:59   #2
Av.Nevra Öksüz

 
Varsayılan

Sayın Mtaslak,

Alıntı:
Yazan Mtaslak
Borçlunun kayıtlı adreslerini sorduğumuz sağlık kurumu (icra tezkeresi ile) Hasta Hakları Yönetmeliği'nin 23. maddesini gerekçe göstererek cevap vermekten imtina etti. Başından aynı şey geçmiş ve yaptığı başvuru sebebiyle aldığı kararı olan kimse var mı?

Hasta Hakları Yönetmeliği m.23: "Sağlık hizmetinin verilmesi sebebiyle edinilen bilgiler, kanun ile müsaade edilen haller dışında, hiçbir şekilde açıklanamaz.

Kişinin rızasına dayansa bile, kişilik haklarından bütünüyle vazgeçilmesi, bu hakların başkalarına devri veya aşırı şekilde sınırlanması neticesini doğuran hallerde bilginin açıklanması, bunları açıklayanın hukuki sorumluluğunu kaldırmaz.

Hukuki ve ahlaki yönden geçerli ve haklı bir sebebe dayanmaksızın hastaya zarar verme ihtimali bulunan bilginin ifşa edilmesi, personelin ve diğer kimselerin hukuki ve cezai sorumluluğunu da gerektirir.

Araştırma ve eğitim amacı ile yapılan faaliyetlerde de hastanın kimlik bilgileri, rızası olmaksızın açıklanamaz."

İİK m.357: " İcra dairesince kanuna göre yapılan tebliğ ve emirleri derhal yapmağa ve neticesini geciktirmeksizin icra dairesine bildirmeğe alâkadarlar mecburdur. Makbul sebep haricinde tebliğ ve emirleri yapmıyanlar hakkında ait olduğu dairece tahkikatı evveliyeye hacet kalmaksızın Cumhuriyet Savcılığınca doğrudan doğruya takibat yapılır."

İİK m.21 uyarınca icrada tebliğler Tebligat Kanunu'na göre yapılır. Tebligat Tüzüğünün 13. maddesine göre : "...Gösterilen adreste tebligat yapılmayan ahvalde, tebligatı çıkaran merci tarafından memurların ve diğer meslek ve sanat erbabının adresleri, mensup oldukları teşkilattan, avukatlarınki barodan veya Adliye Vekaleti'nden, askeri şahısların adresleri askerlik şubesi, Milli Müdafaa Vekâleti gibi salâhiyetli mercilerden sorulur..." Bu ahvalde sağlık merkezinin, adres sorulması konusunda yetkili merciilerden biri olmadığını ve kendilerine adresi bildirmek zorunluluğu yüklenemeyeceğini düşünüyorum.

Aksi kanaat ve değerlendirmeyi haiz olmanız halinde sağlık merkezine İİK m.357 ihtarlı müzekkere göndererek, menfi cevap halinde ilgili madde muvacehesinde hareket edebilirsiniz.

Saygılar...