Mesajı Okuyun
Old 17-01-2012, 22:14   #4
tiryakim

 
Olumlu

Alıntı:
Yazan serhattugral
Evet karardaki davacı vekili benim. Onamadan sonra tashihi karar sürecinde sunulur sanıyorum.

Üstadım yargıtayın verdiği Karar doğrudur...

Bir tane karar buldum...

T.C. YARGITAY
17.Hukuk Dairesi
Esas: 2010/3843
Karar: 2010/8423
Karar Tarihi: 18.10.2010
 
TASARRUFUN
İPTALİ DAVASI - DAVACI TARAFINDAN DOSYAYA KESİN YA DA GEÇİCİ ACİZ BELGESİ İBRAZ EDİLMEDİĞİ - DAVA AÇMA ŞARTI - DAVANIN REDDEDİLDİĞİ - KARAR SONRASI KESİN ACİZ BELGESİNİN DOSYAYA İBRAZ EDİLDİĞİ - YENİ DURUMA GÖRE BİR KARAR VERİLMESİ GEREĞİ
ÖZET: Tasarrufun iptali davalarında davacı alacaklı tarafından kesin veya geçici aciz belgesinin ibraz edilmesi gerekir. Aciz belgesi hükümden sonra ibraz edilebileceği gibi, Yargıtay temyiz incelemesi sırasında ve karar düzeltme aşamasında dahi sunulabilir.(1086 S. K. m. 105, 143, 277)
Dava: Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, davalı borçlu Y. aleyhine icra takibi yaptıklarını, borcu karşılayacak malı bulunamadığını ileri sürerek borçlunun, dava konusu taşınmazını davalılara müştereken satışına ilişkin tasarrufun iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı borçlu vekili ve davalı A.ve davalı M. vekili davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davacı tarafça kesin ya da geçici aciz vesikası sunulmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava İİK'nın 277 vd. maddelerine dayalı tasarrufun iptali istemine ilişkindir.
İİK'nun 277 ve devamı maddeleri uyarınca açılan tasarrufun iptali davalarında davacı alacaklı tarafından kesin veya geçici aciz belgesinin ibraz edilmesi gerekir. (İİK 105-143. madde) Aciz belgesi hükümden sonra ibraz edilebileceği gibi, Yargıtay temyiz incelemesi sırasında ve karar düzeltme aşamasında dahi sunulabilir. Somut olayda davacı tarafından dosyaya kesin ya da geçici aciz belgesi ibraz edilmemiştir. Mahkemece, borçlular aleyhine alınmış bir aciz belgesi bulunmadığı gerekçesi ile dava açma şartının gerçekleşmediğinden bahisle davanın reddine karar verilmiş ise de karar sonrası kesin aciz belgesinin dosyaya ibraz edildiği anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca hasıl olan yeni duruma göre bir karar verilmesi için hükmün bozulması gerekir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 18.10.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programı