Mesajı Okuyun
Old 17-01-2012, 13:50   #1
lawyersoylu

 
Varsayılan alacağın temliki - muvazaa

müvekkil şirket (A), x devlet kurumunun inşaat işi ihalesini alan (B) ile taşeron sözleşmesi imzalar. sözleşmeye göre, iş tamamen A tarafından yapılacaktır. B'nin tek bir işçisi bile inşaat işinde çalışmayacaktır. B'nin gözetim ve denetimi de söz konusu olmayacaktır. sözleşmeye göre işin bedeli X kurumunun B'ye ödeme yapmasını müteakip 7 Gün içerisinde ödenecektir.
iş, ihale edilen süreden de önce A tarafından yapılıp teslim edilmiştir. teslim tarihinde X kurumundan B'ye bir miktar ödeme yapılmıştır. ancak bu ödeme ihale bedelinin %10'udur. geri kalan %90'ı ise A ile B'nin arasındaki sözleşme gereği A'nın alacağı miktardır.
iş teslim edileli yaklaşık 1,5 sene olmuştur. B x kurumundan hak edişi alabilmek için hiç bir hukuki işlem başlatmamış, A'ya da bu alacağını temlik etmekten kaçınmıştır. taraflar arasındaki sözleşmedeki ödeme günü, kurum tarafından ödeme yapıldıktan sonra muaccel hale geleceğinden, A yasal işlem başlatamamıştır.
Bu sırada B şirketi kendi ortaklarından ve ortakların akrabalarından oluşan bir C şirketini kurup, X'deki alacağını C'ye temlik etmiştir. B-C arasında fiilen bir ticari ilişki söz konusu olmamaıştır. ancak şirket defterlerinin ne şekilde tutulduğu müvekkil A tarafından bilinmemektedir. A'nın alacağını tahsil etmek için başlattığı ve kesinleşen bir icra takibi olmadığı için, B-C arasındaki temlik tasarrufun iptali davası konusu olabilir mi? bu konuda A'nın izlemesi gereken yolun ne olması gerekir?