Mesajı Okuyun
Old 17-01-2012, 10:32   #4
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Oktay
2981 sayılı kanun hangi tarihler arasındaki yapılan ruhsatsız yapıları kapsıyor? kanunda bulamadım veya göremedim
2981 sayılı Kanun'da böyle bir tarih aralığı bulunmamaktadır. Ruhsatsız yapı kavramı İmar Kanunu ile ortaya çıkmıştır. (İmar Kanunu yürürlüğe girmeden önce yapılan binaların ise Özel İdare kaydı bulunmaktadır.)

2005 yılında yapılan bina İmar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapıldığına göre ruhsatsız bina tanımı kapsamındadır.
Alıntı:
Yazan Av. Oktay
Zira burada belediye'nin görevi ihmali yüzünden Karayollarını'nın fazladan bir kamulaştırma bedeli ödemek zorunda kalması arasında nedensellik bağı kabul edilemez mi?
Sorunuz yerinde ve adalete uygun: Her ne kadar ben illiyet bağı göremiyorsam da mahkemeler aksi görüşte olabilir. Hatta konu üzerinde yeterince tartışsak belki ben de görüş değiştiririm. Tartışmaya devam edelim:

Adaletin terazisi iki gözlüdür, üç gözlü değildir:

- Malik ile karayolları arasındaki ilişki
- Malik ile belediye arasındaki ilişki ayrı ayrı tartılmalıdır.
- Karayolları ile belediye arasında bir ilişki yoktur.

Ama karayolları kamulaştırma yapmadan önce belediyeye başvurarak söz konusu ruhsatsız evin yıkılmasını isteseydi ve belediye bu isteği reddetseydi o zaman karayolları ile belediye arasında bir ilişki var olacaktı. Ancak o zaman belediyenin görevini yapmaması ile karayollarının zararı arasında nedensellik bağı oluşurdu diye düşünüyorum.

Borçlar Kanunu zarar ile kusurlu eylem arasında nedensellik bağı ararken İYUK 2.maddesinde tam yargı davalarını tanımında kişisel hakların DOĞRUDAN muhtel olması koşulunu da koymuştur.

Sizin sorunuzun düğümü burada. En iyisi düğümün çözümünü mahkemelere bırakmak.

Meraklısına Kişisel Görüş:
Ruhsatsız yapılmış binalara kamulaştırmada bedel ödenmesi konusu ikiye ayrılarak incelenmelidir:
1- Ruhsat alınabileceği halde ruhsatsız yapılan binaların kamulaştırma bedelleri tam olarak ödenmelidir. Malik ruhsat alırsa binanın değeri rayiç değeri bulur.
2- Ruhsat alması mümkün olmayan binalara ise hiç bedel ödenmemelidir. Enkaz bedeli dahi ödenmemelidir: Enkazını istiyorsa malik kendisi binayı yıkarak enkazını almalıdır. Hakkı olmayan binayı yapan kişiye enkaz bedeli verilmesi bile fazladır.

Hakkı olmayana hak verilmesi adaletsizliğin tanımıdır.