Mesajı Okuyun
Old 16-01-2012, 19:29   #41
Av.Şevval

 
Varsayılan

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasının yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum.Hatta daha da ileri gideceğim geç kalındığını da düşünüyorum.
Açıklanan merkez bankası verilerine bakıldığında kullanılan çeklerin yüzde 95'inin gününde ödendiğini görüyoruz.
İnsanlar çeklerini ödeyemezsem hapis cezası var diye ödemiyor.Çek ticari itibarı sağlayan koruyan en değerli enstürüman.İnsanlar ticaretlerine devam etmek ve itibarlarını da korumak adına çeklerini ödüyorlar.
Ödeyememe hatta cezaevi noktasına gelindiğinde zaten borçluda hiç bir şey kalmamış oluyor. Adam ticari hayatı boyunca 700 yaprak çek keşide etmiş.Bunlardan 20 tanesini ödeyememiş.Asalım mı şimdi onu?Zaten ticareti bitmiş hayat altüst olmuş bir de hapse atalım tam olsun.
Bankalar 5000 tl kredi verirken kılı kırk yarıyor,belki de milyonlar değerinde çek karnelerini peynir ekmek gibi dağıtıyor.
Neden çek ve senede aynı muameleyi yapmıyoruz?
Çek banka tarafından veriliyor, istihbaratı iyidir diyoruz.O zaman banka da elini taşın altına koymalı.
Çek karnesi verirken de teminat almalı,belki de ne miktar yazılabileceği belirli olmalı.
Ödeyemedin gel bakalım seni dolandırıcı demek açık haksızlık ve kolayına kaçmaktır.
İş çevreleri şu an işi yolunda gidenler tabiki teminat düşünceme karşı çıkarlar,ek teminat vermeyi kimse istemeyecektir.
Biz avukatlar elbette hapis cezası olmasını savunuruz.Ekmek paramız orada.
Acaba icra dosyalarımızın tamamı çeke mi dayanmakta.Senet,ilam veya her hangi bir şekilde yaptığımız takiplerde tahsilat yapamamakta mıyız.
Kişi cezaevine girmişse artık alacak hiç bir şeyi yoktur.Ben açıkçası müvekkillerime aynı şekilde söylüyorum,borçlu cezaevinde 1 hafta oldu arayan soran yok.Bence gel şikayetten vazgeçelim bundan sonrası günahtır diyorum.İçim acıyor.(profesyonel olmayabilir)