Mesajı Okuyun
Old 15-01-2012, 20:37   #4
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan aslı2754
.Müvekkilde onlar harekete geçmeden biz bir dava açalım diyor ama bununla ilgili nereye nasıl dava açıcaz yada bu çeklerin asıl şirkete ödenmesini biz nasıl sağlayıcaz hesaba bloke koyulup ödemelerin asıl şirkete ödenmesini sağlayabilir miyiz? yasal düzenlemelerde bakınca 60 günlük ihbar süresi diyor bu durum müvekkilimiz açısından telefisi imkasnız durumlar yaratır.Sözleşme bedeli ödenmediğinde 60 günlük ihbar süresi var ama geçersiz fesih nasıl ispatlanır.daha doğrusu sözleşmenin devamını nasıl sağlayacağız .Ticaret mahkemesine başvurup böyle bir tespit sağlayabilir miyiz?
Böyle bir konuyu özensiz kaleme alınmış bir paragraf çerçevesinde anlayarak çözmek mümkün değil. Ama ben anlamasam da deli cesaretiyle yanıtlıyorum. Yanıtımı değerlendirirken bu hususu dikkate almanızı rica ederim.

Rödovans sözleşmesi doktrinde hasılat kirasına benzetilmiş ve uygulamada da hasılat kirası hükümleriyle çözülmektedir.

Hasılat kiralarının erken ödenmesinde hukuki bir engel yoktur. Bu nedenle yıllık ödenmesi gereken kiraların peşin ödenmesi ödemeyi geçersiz kılmaz.

Ödeme ek sözleşme gereği ve ruhsat sahibinin rızası ve bilgisi ile vekiline yapılmışsa rödovansçı borcundan kurtulmuş demektir. Artık sorun ruhsat sahibi ile vekilini ilgilendirir diye düşünüyorum.

Borçlar Kanunu'nun 288.maddesine göre 60 günlük ihtarname gönderildiğinde müvekkiliniz madeni tahliye etmeyecek, açılacak tahliye davasında ödemelerin yetkili vekile peşin olarak yapıldığı kanıtlanmakla tahliye davası reddedilecektir.

Yeter ki işin içinde bizim bilmediğimiz başkaca kirli ilişkiler olmasın: Örneğin rödovansçı müvekkiliniz ile vekilin anlaşmasıyla ruhsat sahibinin kira almadan çırak çıkarılması gibi.

Meraklısına Kaynak:
(Hasılat kirası ile adi kira karşılaştırması için güzel bir makale için tıklayınız http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/38/328/3304.pdf

Saygılarımla