Mesajı Okuyun
Old 14-01-2012, 23:55   #2
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Konuk
Merhabalar,

Ben çalışmayan bir bayanım ve 2 çocuğum var. Şiddetli geçimsizlikten dolayı boşanmak istiyorum. Benim sorum, eşim emekli devlet memuru ve 2009 da alınmış ve şuan oturduğumuz bir evimiz var. Boşanma davası açarsam benim bu ev üzerinde ne kadar hakkım olur? Yarı yarıya deniyor ama içindeki eşyalarda buna dahil mi? Mal paylaşımı nasıl gerçekleşir? Şimdiden teşekkür ederim...

Sn.Katılımcı

1 Ocak 2002 de yürülüğe giren Medeni Kanun'a göre taraflar " mal ayrılığı" gibi başka bir sözleşme yapmamışlarsa kendiliğinden "edinilmiş Mallara katılma rejimi"ne tabidir.

Bunun anlamı, bu tarihten sonra eşlerden biri karşılığını vereke-örneğin çalışarak kazandığı para ile bir mal edinir veya parayı tasarruf ederse-örneğin banka hesabında biriktirirse,boşanma durumunda malın borcu çıktıktan sonra kalan değerinin yarısı diğer eş tarafından dava yolu ise istenebilir.

Bu davada mal paylaşımı yapılmaz.Karar alacak olarak belirlenir.Mal yine kimin adınaysa onundur.

Aynı durum ev eşyaları için de geçerlidir.Eşyaları kim almışşsa sahibi odur.Diğer taraf borcu çıktıktan sonraki değerin yarısını isteyebilir.

Mahkemece alacak miktarı için karar verildiğinde bu para icra yolu ile istenebilir.

Ancak bu davanın görülebilmesi için Boşanmanın kesinleşmesi gerekir.Dava boşanma davası sırasında da açılabilirse de, boşanmanın kesinleşmesine kadar bekletilecektir.

Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanızı öneriyoruz.