Mesajı Okuyun
Old 14-01-2012, 11:39   #2
ilhan13

 
Varsayılan

Adi ortaklık iki yada daha fazla kişinin, emeklerini veya mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşme çeşididir.(BK 520) Adi ortaklık için şekil şartı bulunmamaktadır. Bu sebeple sözlü olarak yapılan adi ortaklık sözleşmeleri de geçerlidir.
Her ortak, belli amacın gerçekleştirilmesi için gerekli miktarda sermaye koymakla yükümlüdür.(BK 521)Konulan sermayenin miktarı, aksine sözleşme olmadıkça her ortak için eşittir. Sermaye akdi ya da nakdi olabilir.

Aksine mukavele olmadıkça her ortağın, kar ve zarardan hissesi, sermayesinin kıymeti ve mahiyeti ne olursa olsun eşittir.(BK 523)

Somut olaydaki adi ortaklık 4 kişiden oluşmaktadır. 4 ortağın da oluşturdukları adi ortaklıktan almaları gereken payın ne olduğunun tespiti açısından belirlenmesi gereken konular şunlardır;

1-Her ortağın adi ortaklığa koymuş olduğu sermaye miktarı(para ya da emek olabilir)

2- Adi ortaklığın satışını gerçekleştirdiği toplam araç sayısı.

3- Bu satışlar için harcanan masraflar.

4- Adi ortaklığın kar ve zarar durumu.(Koydukları sermaye miktarı ne olursa olsun, kar ve zarar ortaklar arasında eşit bölüştürülür)

5- Ortakların birbirlerine olan borç ve alacakları.

Bu belirlemelerden sonra müvekkilinizin alacaklı mı yoksa borçlu mu olduğu anlaşılacaktır. Ona göre karşı dava açmanızı, karşı dava süresi kaçmış ise birleştirme talepli yeni bir dava açmanızı öneririm.