Mesajı Okuyun
Old 12-01-2012, 23:38   #37
kum

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan sprolza
TBMM'ye sunulan kanun teklifi uyarınca Karşılıksız çek keşide etmekten dolayı artık hürriyeti bağlayıcı ceza verilemeyecek. http://www2.tbmm.gov.tr/d24/1/1-0538.pdf

Bu durumda gerek alacaklıların gerekse de vekillerinin en büyük kozu ellerinden alınmış olacaktır. Peki bu durumda alacaklının hakkı nasıl korunacaktır? Mevcut hukuk düzeni bu korumayı yeterince sağlamakta mıdır?

AB uyum yasaları ve Ekonomik suça ekonomik ceza tavrı ülkemiz için geçerli midir?

Türkiye gerçekten AB standartlarında mıdır ki AB yasalarını iktibas etmektedir?

Görüşlerinizi bekliyorum.

Sonucu itibariyle düşüncelerinize katılıyorum, lakin savunma araçlarına katılmıyorum.Bir kozun ortadan kalkıp kalkmaması değil, gerçekten bu fiil suç mu değil mi?Aslında tartışmaya gerek bile yok.Anayasa Mahkemesinin kararı ortada.Buna rağmen ekonomik suça ekonomik ceza deyimini yerteştirdiler herkesin hafızasına.Böyle bir şey yok. "yalnız borç için hapis yasağı " var.Yani salt borcu var diye birini hapsedemezsin diyor.Ama borcun altında suç unsuru varsa hapis cezası da verebilirsin.Aslında mal varlığına suçların hemen hepsinde, netice itibariyle borç vardır, işte bunu gerekçe göstererek suç unsuru yokmuş gibi hareket ettiler.Hırsızlık suçu işleyen kişide borçludur, o zaman suçu yok mu diyeceğiz?

İşte size katılmadığım nokta,sanki Avrupada mal varlığına karşı fiiler suç kabul edilmiyormuş, ama bu anlayış bize uygun değilmiş söylemi.Avrupada böyle bir anlayış olduğu külliyen uydurmadır, suç unsuru taşıyan bir borç, hapis yasağı kuralı kapsamına girmez,giremez.Bunun en büyük kanıtı oradan aldığımız yeni ticaret kanunu.Şirketten para çeken ortağa adli para cezası var.Başka bazı fiillere ise doğrudan hapis.Sizce Avrupada karşılıksız çekin suç olmaması mümkün mü?Hayır.Ancak alacak sigortası bulunması, şirketlerin serbest piyasada vadeli senet ihracı yoluyla kaynak sağlayabilmesi,genel ceza,icra iflas şikayetleri ve henüz bizde yürürlüğe girmeyen ticaret kanunu suçlarının, verimli şekilde işlemesi sebebiyle, bilhassa ticari hayatta çek kullanımı yok denecek kadar azdır.Bu yüzden çek şikayetiyle istisnai karşılaşılıyor, onlarda dolandırıcılıktan yargılanıyor.Diğer ekonomik ve hukuki müesseler bizde de olsa, olanlarda verimli işleyebilse,çek şikayeti az görülür.Ülkemizde çek, tüm bu ekonomik ve hukuki araçları içinde barındırdığı için günah keçisi oldu.