Mesajı Okuyun
Old 12-01-2012, 16:40   #1
baruter

 
Varsayılan Davalıya tebligat yapılmadan nihai karar verilmesi, bozma ve ilk itiraz süresi

İyi çalışmalar dilerim. Bir davada iki davalı bulunmaktadır. Bunlardan birine dava dilekçesi ve duruşma gününün tebligatı yapılmış, tebligat yapılan davalı süresinde yetkisizlik itirazında bulunmuştur. Yerel mahkemece ilk celsede diğer davalıya yapılan tebligatın henüz dönmediği ancak yetkisizlik itirazında bulunan davalı ile diğer davalının mecburi dava arkadaşı oldukları ve her iki davalı açısından yetkisiz olunduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir. Diğer davalıya tebligat karardan sonra bila tebliğ dönmüştür. Kararı davacı yan temyiz etmiştir. Diğer davalıya ancak gerekçeli yetkisizlik kararı ve davacı yan temyiz dilekçesi tebliğ edilmiştir. Bu aşamada diğer davalı bir beyanda bulunmamıştır. Yargıtay tarafından yetkisizlik kararı onanmış ancak diğer davalı yan hakkında "itirazda bulunmadığından" bozulmasına karar verilmiştir. Kararı alan diğer davalı bu kez "daha önce nihai karar nedeniyle mahkemece el çekildiğinden ilk itirazda bulunulmamıştır ancak yargılama bozma kararının tebliği ile yeni başladığından ilk itirazımda bulunuyorum " gerekçesiyle yetkisizlik ilk itirazında bulunabilir mi ? Her ne kadar davalı mahkemeden gerekçeli kararın kendisine tebliği ile haberdar olmuşsa da, gerekçeli kararda lehine yetkisizlik kararı verilmiş olması sebebiyle ve mahkemece nihai hüküm verilerek yargılama bitirilmiş olması nedeniyle ilk itirazlarını vermemesi hak kaybına sebep olur mu ? Mahkeme yeniden başladığı yargılamada yetkisizlik kararı verebilir mi?

Ben şahsen şöyle düşünüyorum,

1- Mahkemece taraf teşkili sağlanmadan karar verilmiştir. Yargıtay'ca bu nedenle usulden bozulması gerekirken, Yargıtay bunu gözden kaçırarak eksik incelemiş ve hatalı karar vermiş ya da hatalı şekilde gerekçeli kararın davalıya tebliğini taraf teşkili saymıştır.

2-Mahkemenin kararı nihai karar olduğundan ve davalı yönünden yetkisiz olduğunu belirttiğinden davalının kararı temyiz etmemesi olağandır. Bu aşamada yargılamadan el çekilmiş olduğundan ilk itirazlarını sunmaması da hak kaybı yaratmamalıdır.

3-Tarafın davayı öğrendiği anda cevap sürenin başlaması ile ilgili kural, ortada yürüyen bir dava varken doğrudur. Ama nihai kararla mahkeme kendisini yetkisiz addetmişken, ilk itirazlarını bu yetkisiz mahkemeye sunmak zorunda olmamalıdır diye düşünüyorum.

4- Yargılamanın yeniden başlaması ile ilk itirazları sunan tarafın ilk itirazlarını mahkeme dikkate almalıdır.

5- Lakin hala bir Yargıtay kararına ratlamış değilim.