Mesajı Okuyun
Old 12-01-2012, 10:57   #4
Canavar Avukat

 
Varsayılan

İyimser bir kanaati de paylaşmak isterim. Arkadaşların değindiği üzere;
45. maddede yer alan Cenaze giderleri için yapılmış masraflar haricinde maddi olarak bir tazminat talebinizin karşılanacağını düşünmüyorum. Ancak olayın manevi boyutu olduğuna dair bir inancım var.

Borçlar Kanunu 47. madde Manevi Tazminatı kapsar. Buna göre:

Hakim, hususi halleri nazara alarak cismani zarara duçar olan kimseye yahut adam öldüğü taktirde ölümün ailesine manevi zarar namiyle adalete muvafık tazminat verilmesine karar verebilir.

Mevcut borçlar kanunu neticesinde evlat acısının dayanılmazlığı ve olayda özellikle kazaya sebebiyet verenin kusurunun da bulunduğu bir durum ise manevi tazminata hakimin takdiri dahilinde hak kazanabileceğinizi düşünüyorum.

Yeni Borçlar Kanununda ise tanım şu şekilde olacaktır

Madde 56 - Manevi Tazminat
Hakim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.

Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.

Manevi tazminat talep etmeniz halinde miktarı ve uygun olup olmayacağı hakimin takdirine bağlı olmak üzere, yaşanılan olayda küçük bir çocuğun ölmüş olması ve en önemlisi kusurun da karşı tarafta olduğunun kesinleşmesi halinde manevi tazminat kazanabileceğinizi düşünüyorum.

Saygılarımla,