Mesajı Okuyun
Old 10-01-2012, 14:35   #10
İlhan_ERDEN

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
Katılmıyorum. Yeni işler için de eski vekaletname geçerlidir.Çünkü icazet verilmiş sayılır.


İcazetin, sadece eski yönetici döneminde açılan dava-takiplere ve o tarihe kadar yapılan işlemlere yönelik olabileceğini, lakin, yönetim değiştikten sonra başlatılacak işlerde ise (eski) vekalete icazet gibi bir durumun sözkonusu olamayacağını, yukarıdaki 18. H.D. 97/4346 E. sayılı kararı ve özellikle aşağıdaki kararda da belirtildiği üzere, önceki yönetici tarafından verilen vekaletname, o yöneticinin sadece görev süresi içerisinde dava açılmış olması koşuluyla yenilenmesine gerek olmadan geçerli olacağını, görev süresinden sonra ise eski yöneticinin temsil yetkisi artık kalmaması sebebiyle, yeni işlerde yeni vekaletin şart olduğu kanaatindeyim.

Yargıtay 18.H.D.1998/6266 E. 1998/7278 K. 16.06.1998 Tarih :
...

Yönetici M. I.'dan aldığı vekaletnameye dayanarak davayı açan Avukat Y. D., kat maliki olmayan yöneticiye dava açma yetkisi veren belgelerin ibrazı için 7.10.1997 tarihli oturumda verilen mehle uygun olarak 23.1.1998 tarihli oturumunda yeni yönetici seçildiği hususu da dikkate alınarak tapuya, yönetici seçimine ve yöneticiye bu konuda dava açma yetkisi veren kararları ibraz etmiştir. İbraz edilen tapu kaydından, yeni yöneticinin kat maliki olduğu da anlaşılmaktadır. Buna rağmen mahkemece dava açıldığı tarihte yetki belgesi sunulmadığı ve her davanın açıldığı tarihteki koşullarına göre değerlendirileceği gerekçesiyle ve aktif husumet yönünden reddedilmiştir.

Yargıtay uygulamalarında bir yönetim tarafından açılan dava, yeni yönetici tarafından takip edilebilir ve önceki yönetici tarafından verilen vekaletname, o yöneticinin görev süresi içerisinde dava açılmış olması koşuluyla yenilenmesine gerek olmadan geçerli olup, aynı avukat tarafından davanın takibi için yeterlidir.

Özel yetkiyi gerektiren hallerde genel kural olarak sonradan yetki verilmesi o tarihe kadar yapılan işlemlere icazet verme anlamında olup, dava ekonomisi de dikkate alınarak dava açılırken yetkinin mevcut olmadığı gerekçesiyle yokluğu, davanın sırf bu nedenle reddini gerektirmez. O nedenle tahkikat ikmal edilerek hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken davanın yazılı gerekçeyle reddi doğru görülmemiştir.

...