Mesajı Okuyun
Old 09-01-2012, 08:59   #20
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Her ne kadar yukarıdaki mesajlarımda avukatın kamu hizmeti yaptığını ama kamu görevlisi olmadığını iddia ettimse de kendi yazdıklarımdan kendim bile tatmin olmadım.

Eski bilgilerime vefasızlık etmeme kaygısıyla TCK’nın 6.madde gerekçesindeki örneklerde avukatların kamu görevlisi olduğu açıkça yazdığı halde bunu görmemezliğe geldim. Avukatları kamu görevlilerinin ağır sorumluluğundan kurtarmaya çalışırken kendim yanlış yapanların ağır sorumluluğunu yüklendim.

“Kamu görevlisi” kavramı değişik Kanun’larda değişik anlamlarda kullanılabilir. TCK uygulanırken yapılacak yorumlarda madde gerekçelerinin yol gösterici ışığını görmemezliğe gelemeyiz:

“TCK 6.madde gerekçesi:
765 sayılı Türk Ceza Kanunundaki “memur” tanımının doğurduğu sakıncaları aynen devam ettirecek nitelikte olan tanım, Tasarı metninden çıkarılarak; memur kavramını da kapsayan “kamu görevlisi” tanımına yer verilmiştir. Yapılan yeni tanıma göre, kişinin kamu görevlisi sayılması için aranacak yegane ölçüt, gördüğü işin bir kamusal faaliyet olmasıdır.
Bilindiği üzere, kamusal faaliyet, Anayasa ve kanunlarda belirlenmiş olan usullere göre verilmiş olan bir siyasal kararla, bir hizmetin kamu adına yürütülmesidir. Bu faaliyetin yürütülmesine katılan kişilerin maaş, ücret veya sair bir maddî karşılık alıp almamalarının, bu işi sürekli, süreli veya geçici olarak yapmalarının bir önemi bulunmamaktadır. Bu bakımdan, örneğin mesleklerinin icrası bağlamında avukat veya noterin kamu görevlisi olduğu hususunda bir tereddüt bulunmamaktadır. Keza kişi, bilirkişilik, tercümanlık ve tanıklık faaliyetinin icrası kapsamında bir kamu görevlisidir. Askerlik görevi yapan kişiler de kamu görevlisidirler. Bu bakımdan örneğin bir suç vakıasına müdahil olan, bir tutuklu veya hükümlünün naklini gerçekleştiren jandarma subay veya erleri de, kamu görevlisidirler.
Buna karşılık, kamusal bir faaliyetin yürütülmesinin ihaleye dayalı olarak özel hukuk kişilerince üstlenilmesi durumunda, bu kişilerin kamu görevlisi sayılmayacağı açıktır.”


Zimmet suçu konusunda sorulan somut sorunun tartışılması için ise aşağıdaki bağlantılar yararlı olacaktır:
http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=62307 (Sayın Av.Bülent Sabri Akpunar’a teşekkür ederiz)

http://www.turkhukuksitesi.com/makale_547.htm (Sayın Özge Yücel’e teşekkür ederiz)

Saygılarımla